50 Foot Wave – Black Pearl

Uit ons interview met Kristin Hersh heb je misschien onthouden dat zij drie verschillende gitaren gebruikt voor haar drie voornaamste projecten: haar solo-albums, de albums met Throwing Muses en 50 Foot Wave. Werkt zij aan materiaal voor haar ruigste project, dan vertrouwt ze op Gibson: ofwel een Les Paul of een SG komen dan uit de kast. Dat zorgt gelijk voor een gemener sfeertje, een diepere fuzz, een donkerder toon.

In 50 Foot Wave werkt Kristin Hersh al sinds jaar en dag samen met bassist Bernard Georges en drummer Rob Ahlers. De sound is gedomineerd door het sterk overstuurde gitaargeluid van Hersh. De stijl ligt ergens tussen grunge en straight edge punkrock in. Het drumwerk van Rob Ahlers is indrukwekkend stevig en doet herinneren aan de dagen dat Amerikaanse alternatieve gitaarbands de toon zetten.

Black Pearl telt maar zeven tracks. Maar uitgezonderd het instrumentale en wat dromerige titelnummer klokken ze stuk voor stuk wel rond de 5 minuten zodat we net voorbij het halve uur muziek komen. Een kleine maaltijd misschien, maar wel een voedzame. In de selectie wat er mee door kon is Hersh met haar kompanen kennelijk weer erg streng geweest. Het levert een album op met enkel sterke nummers. Stevige stemmige rock met die herkenbare hand van componeren van Hersh waarin nummers altijd weer rare wendingen lijken te maken, net als haar onnavolgbare zang, bijna net zo gruizig als haar gitaarwerk. Hard en ongenaakbaar, maar altijd met een gevoel voor melodie: het contrast tussen die gruizige hardheid en de fluwelen melodieën maakt wat 50 Foot Wave is en maakt ook hun nieuwe album een feest om naar te luisteren. Zeker voor liefhebbers van gitaarsounds in alle mogelijke verschijningsvormen en nuances. Hoor nu de brug in Blush bijvoorbeeld, waar Hersh de feedback van haar gitaar bijna de vrije hand geeft en in de mix desoriënterend van links naar rechts laat vloeien: zinsbegoochelend.

Op 17 (Paard) en 18 mei (P60) is Kirstin Hersh in Nederland voor solo-shows. Helaas moet Nederland het zonder concerten met de volledige bandbezetting doen.

Een gedachte over “50 Foot Wave – Black Pearl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s