Widowspeak – The Jacket

Het duo Molly Hamilton en Robert Earl Thomas – de harde kern van de band Widowspeak – is intussen aan hun zesde album toe en trapt The Jacket af met dromerig While You Wait. Goede titel, want het voelt een beetje alsof we in de wachtkamer worden geplaatst in afwachting van wat komen gaat. Gitarist Robert Earl Thomas slaat in het liedje de akkoorden een beetje slordig aan; kenmerkend voor zijn stijl en onderdeel van de charme van Widowspeak.

Everything is Simple is de single en daar worden we toch al wat warmer van. Molly Hamilton zingt afstandelijk en slepend, met vooral veel lucht, net geen Jane Birkin, maar wel alsof ze elke strofe weer een diepe zucht slaakt. Everything is Simple is een mooi liedje, lui en dromerig, met een boodschap waar we nu even goed weg mee kunnen, ware het niet dat Hamilton de titel van het nummer steeds weer afsluit met de weinig opbeurende mededeling ‘until it’s not‘.

Het gitaarwerk maakt het geluid van Widowspeak, net zo zeer als de slepende zang van Hamilton. De sound van de gitaren is geworteld in country en surf. En al eerder opgemerkt heeft Robert Earl Thomas een eigen timing, vaak hangt hij een stukje achter de tel, en dat geeft de muziek van de band uit Brooklyn een aangenaam eigen alt-country karakter.

The Jacket is raak geproduceerd. Alles klinkt ingehouden, en we horen enkel de instrumenten die er toe doen, met op momenten misschien een extra solo-gitaartje, maar dat is het dan. In titelnummer The Jacket wordt de sologitaarpartij er in volume stevig bovenop gelegd en is er meer dynamiek en zowaar, The Drive eindigt met een kleine explosieve gitaareruptie. Maar over het algemeen zijn de liedjes allemaal vrij vlak en ontbreekt de neiging op te bouwen naar grootse hoogtepunten. Dat levert een passende context bij deze muziek die het moet hebben van de rauwe simpele maar daarom ook zuigend pakkende liedjes. Een aangenaam liedje als True Blue bijvoorbeeld, komt daarin mooi tot zijn recht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s