Sommige mensen

Begin november 2021 organiseerden we op een avond twee zo goed als uitverkochte concerten, eentje in Rotown en eentje om de hoek in Arminius. Dat klinkt in deze tijden al vrij ongelooflijk, maar het Rotterdamse energiebedrijf maakte die avond nog magischer: de stroom viel in de hele buurt en dus ook bij beide concerten uit. 

In Rotown was er in eerste instantie wat verwarring. Had er iemand aan de hoofdschakelaar gezeten, of was de rekening per ongeluk niet betaald deze maand? Al snel werd duidelijk dat iedereen in de wijk hetzelfde probleem had en dat we het moesten doen met wat noodverlichting. 

In Arminius – een kerkgebouw dus min of meer gebouwd om onversterkt in te zingen – stond een Ierse zanger die zonder te knipperen met zijn ogen volledig akoestisch doorging. Een zorg minder.

Dat was in Rotown lastiger, de band die daar speelde, leunde nogal zwaar op elektronica. Bij kaarslicht werd er overlegd. Het was nu al een kwartier donker en het was onduidelijk hoe snel de storing verholpen zou zijn. We vertelden het publiek dat we tot 22.00 uur zouden wachten. Was er dan nog geen stroom, zou iedereen zo snel mogelijk in zijn mail een vervangende datum vinden en mocht die datum niet uitkomen, dan stond er in de mail ook nog hoe je je geld terug kon krijgen. Microfoons konden we daar natuurlijk niet voor gebruiken, dus we zijn de hele zaal, inclusief terras afgegaan om iedereen dit plan te vertellen. 

Intussen was de programmeur met de manager bezig om naar een nieuwe datum te zoeken en was de ticketafdeling een mailtje aan het typen om alle bezoekers, terwijl ze nog onderweg naar huis zouden zijn, al op de hoogte te kunnen brengen. Om 21.50 uur sprongen plotseling alle lichten weer aan. Een luid gejuich en de band kon alsnog beginnen. Het mailtje kon de prullenbak in en in Arminius gaf de Ierse zanger, om te vieren dat er weer stroom was, een extra toegift. 

Alles onder controle, iedereen hard gewerkt om de boel te regelen en uiteindelijk twee geweldige concerten – publiek en artiesten blij – kortom, een prachtige avond. Daar doe je het voor. 

Dat was 13 weken geleden. Gisteren kwam er een mailtje binnen van iemand die na al die tijd besloot om zijn geld terug te vragen. Geld voor een concert dat gewoon door was gegaan. ‘Oh, ging het wel door? Ja, wij waren meteen weggegaan, dus ik dacht ik probeer het gewoon even.’

Soms mis ik concerten en het publiek heel erg. Soms wat minder.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s