Fanrecensie: Rolo Tomassi – Where Myth Becomes Memory

Rolo Tomassi. Mijn ‘spirit-animal‘. T-shirts, badges, alles op vinyl, setlists met handtekeningen op de muur van de wc … en ik ben godverdomme al bijna 50! I need to grow the fuck up. Misschien moet ik wel een voorbeeld nemen aan mijn ‘spirit-animal‘. Want die is bijzonder elegant volwassen aan het worden. Anders dan ik.

Door: Daafit

Rolo Tomassi. Ontdekt in 2009 (door mij dan, duidelijk niet door het hoi polloi) op Metropolis én Lowlands van die zomer. Vijf frisse tieners destijds, die met britpop-kapsels en navenante kledingstijl klonken alsof de hele band inclusief PA en instrumentarium van een 10.000 oneven treden tellende trap flikkerden. Maar dan wel superstrak getimed. ‘Spazzcore‘ noemde de band het indertijd zelf. Eva Spence gilde (quak!quak!quaaaak! klonk het toen nog) over de jazzy mathcore van haar broer en toetsenist James Spence en drie andere knullen uitgerust met Nintendo-8bit-synths. Mathcore die zich kenmerkte door jazzy interludes, screamo, weirde stops, hardcore breakdowns en volledig van de pot gerukte maatvoeringen. Goddomme, wat vond ik dát goed! En ook niet geheel onbelangrijk: in mijn ruim van muziekliefhebbers voorziene vriendenkring vond niemand de band tof. Voor mij altijd wel een extra reden om even flink te investeren in een liefhebberij. Zoals gezegd: ik word niet echt elegant volwassen.

Rolo Tomassi – Fofteen tussen behaatjes en tassen in 2008

Rolo Tomassi bleek in het daaropvolgende decennium een fijne vaste waarde te worden in mijn leven. Één keer per twee á drie jaar kwam er een nieuwe plaat uit, met een nieuwe tour-cyclus. In het begin probeerde ik mijn vrienden nog mee te krijgen naar optredens, maar op den lange duur gaf ik dat op en reisde in mijn eentje naar London en andere (voor een Achterhoeker) afgelegen plekken waar ik tussen een handjevol liefhebbers mijn liefde beleed. Want ‘groot’ werd de band nooit. Daar waren ze toch net iets te wispelturig voor, en te wars van commercie en te hardnekkig in de progressie van de eigen muziek. Per plaat werden de composities meer gestructureerd, meer gelaagd en (jawel) melodieuzer. Bandleden wisselden, maar wat bleef was de bij vlagen loeiharde muziek, Eva’s geschreeuw (steeds vaker afgewisseld door fijne etherische zang) en James’ geweldige toetsenpartijen (steeds vaker ingewisseld voor sferische akoestische piano-partijen) bovenop de straffe metalesque hardcore. De chaos werd vervangen door gothiek, de gekte door emoties en sfeer. De progressiedrang ging zelfs zo ver dat er live nooit tracks werden gespeeld die ouder waren dan hooguit 2 platen.

Verder bleven de t-shirts mooi, de setlists verzamelbaar en de smoezen van mijn vrienden om niet mee te hoeven naar een show lachwekkend…

En nu is het februari 2022. De nieuwe plaat (de zesde) is net een paar dagen uit en ik heb de opdracht gekregen er een stukje over te schrijven. Het woord recensie kan ik gelijk al schrappen, want ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat ik geen objectieve mening meer kan vormen over mijn ‘spirit-animal‘. Dus je zult het met de mededeling moeten doen dat het de beste plaat is geworden (natuurlijk slechts tot hun zevende album uitkomt) van de beste band ter wereld.

En het voldoet allemaal weer geweldig aan wat ik nodig heb om met de band te kunnen blijven leuren bij iedereen die het niet horen (of voelen) wil: het is loeihard, het is supergevoelig, het is mooi, het is lelijk, het is stoer, het is introvert, het is macho, het is feminien, het grijpt me bij de kladden, het sleurt mijn lurven over het beton, het laat mij huilen in de moshpit, het dwingt mij mijn eigen instrumentale chops op te vijzelen, het verrekt mijn nekspieren, het probeert (tevergeefs hoogstwaarschijnlijk) mijn intellectualisme op te porren …

… en dat alles in een poging mij wat eleganter volwassen te laten worden.

Het ding heet Where Myth Becomes Memory en jij, beste lezer, moet het NU gaan beluisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s