Aeon Station – Observatory

Zanger-gitarist Charles Bissell van The Wrens gaf nog signalen dat in 2021 dan eindelijk een nieuw album van de band zou verschijnen. Dat is niet doorgegaan, naar verluid door meningsverschillen over zakelijke randvoorwaarden.

En nu verschijnt dan Observatory van Aeon Station, een solo-album van The Wrens-bandlid Kevin Whelan. Hij kiest zijn eigen pad en daarmee komt er zo lijkt het definitief een einde aan The Wrens. Aan zijn album hebben ook de leden Jerry MacDonald en Greg Whelan (broer van Kevin) bijgedragen. Achter de knoppen zat Tom Beaujour.

Het regent inmiddels lovende recensies over dit solo-album. En terecht. Observatory is een veelzijdig indie-album dat prachtig rijk is gearrangeerd en een veelheid aan emoties aftast. De piano speelt een hoofdrol, samen met de sprekende stem van Whelan. Die piano leidt je rond in rustige gevoelige liedjes, maar zet ook een stampend ritme in uptempo rocksongs – Fade bijvoorbeeld – die bij tijd en wijle erg doen denken aan hoe Arcade Fire ooit klonk. Dat start al in Leaves, het tweede liedje op de plaat, dat prachtig opbouwt en eindigt in een climax waar Whelan zijn keel schor brult. In deze track en een nummer als Fade staan bol van de energie en emotionele geladenheid. Muziek recht uit het hart.

De indie van Aeon Station is zoals opgemerkt bovendien veelzijdig. Niet alleen worden verschillende gemoedstoestanden onderzocht. Het klinkt ook steeds weer anders. Soms doet de zang denken aan de wringende lijnen van Built To Spill, in lichtvoetige nummers neigt het naar de gitaarpop die we kennen van bijvoorbeeld Johan, maar altijd klinkt door de klankkleur, de tomeloze energie en het blanke pit-karakter die gelijkenis met Arcade Fire op de achtergrond door. En dan moet je je wel bedenken dat die Canadeese band nog moest beginnen toen Whelan met The Wrens al succes boekte.

Jaarlijstjes met Sinterklaas…, het is grappig dat er weer midden december een album verschijnt dat de absurditeit ervan onderstreept. Observatory is een album dat bij menig indie-liefhebber op de valreep vast en zeker nog een plekje in hun lijstje over 2021 krijgt toebedeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s