Covid-tijdlijn

We kregen de 18e versie van het podiumprotocol toegestuurd waarin staat hoe we volgens de huidige maatregelen veilig concerten kunnen organiseren. 

De 18e versie in 20 maanden tijd. 

Op dit moment kunnen we shows doen voor dertig zittende bezoekers en die allemaal om 17.00 uur het pand moeten verlaten, dus wij slaan even over, maar het zette me wel aan het denken. Zeker nu er weer een persconferentie opkomst is. Wat hebben we nu allemaal al gehad aan maatregelen? 

Op de een of andere manier blijven dat soort dingen me niet echt bij. Daarom heb ik een tijdlijn gemaakt. Want ooit kunnen we ons echt niet meer voorstellen dat er om de drie weken een persconferentie was waarin dingen werden geroepen waardoor wij de boel wéér moesten omgooien. Iemand anders moet maar een tijdlijn maken voor sekswerkers of schoolgaande kinderen; ik heb me beperkt tot de maatregelen die voor ons van belang waren:

15 maart 2020
Persconferentie: er worden maatregelen aangekondigd waardoor alle concerten tot 6 april moeten worden afgelast. 

7 april 2020
De maatregelen worden tot 28 april verlengd. 

21 april 2020
Maatregelen worden verlengd tot 19 mei. Er wordt bekend gemaakt dat festivals tot 1 september niet kunnen plaatsvinden. 

29 april 2020
Alle concerten en clubavonden worden tot 1 september verboden door de veiligheidsregio’s. Al zou het wellicht toch mogelijk kunnen zijn al eerder concerten te organiseren, mits de 1,5 meter kan worden gehandhaafd.  

8 mei 2020
Er wordt een eerste routekaart gepresenteerd. Als de cijfers het toelaten, mogen er vanaf 1 juni toch weer wel concerten worden georganiseerd. Maar er mogen dan maximaal 30 mensen aanwezig zijn in het hele gebouw. Inclusief personeel. Een maand later mogen er dan 100 mensen, inclusief personeel, aanwezig zijn. En met een beetje geluk zijn we op 1 september van alles af. Als het allemaal goed gaat; die slag om de arm wordt nog wel gehouden. 

19 mei 2020
In de persconferentie wordt aangekondigd dat concerten vanaf 1 juni weer mogen. Maximaal 30 personen op 1,5 meter in een zaal, exclusief personeel. Bezoekers moeten verklaren geen gezondheidsklachten te hebben en hun contactgegevens achterlaten. Op het podium moeten artiesten 1,5 meter afstand houden, blazers moeten zelfs 2 meter afstand houden. Het publiek mag niet meezingen. 
Over een volgende stap naar 100 man wordt niet meer gesproken. 

25 juni 2020
De nieuwe routekaart wordt bekend gemaakt. Vanaf 1 juli geldt er geen maximaal aantal bezoekers meer, als je maar 1,5 meter afstand houdt. Bezoekers moeten wel reserveren en een triage doen. Als er minder dan 100 bezoekers zijn, vervalt de triage. Hard meezingen blijft verboden en de bezoekers moeten zitten. 

10 augustus 2020
Kleine veranderingen in de maatregelen: ook bij minder dan 100 bezoekers moet er een triage worden gedaan en contactgegevens worden verzameld. Personen onder de 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
Intussen regent het ontslagen in de live sector. 

19 augustus 2020
Een persconferentie die eigenlijk alleen maar over vakantiegangers gaat. Het officiële advies is om drukke plaatsen te vermijden, maar vreemd genoeg wordt er in de persconferentie verteld dat het in de horeca en bij concerten heel goed gaat, en besmettingen juist in de privésfeer plaatsvinden. Dat geeft hoop, als er weinig besmettingen bij concerten plaatsvinden, zullen die wel door mogen blijven gaan.

1 september 2020
Het aantal besmettingen geeft geen ruimte om te versoepelen. Alles blijft hetzelfde. 

18 september 2020
Een persconferentie over nieuwe maatregelen die twee dagen later in zullen gaan. Om 00.00 uur moet de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen. Om 01.00 uur moet alles dicht zijn. Binnen en buiten mogen mensen niet met meer dan 50 man bij elkaar komen. Een dag later blijkt dit niet voor poppodia te gelden.

27 september 2020
De maatregelen worden nu per regio bekeken. Algemeen geldt dat er nu weer niet meer dan 30 man per zaal aanwezig mogen zijn. Na 22.00 uur mag er geen eten of drinken meer worden verkocht en om 01.00 uur moet alles dicht zijn. Je kunt wel ontheffing aanvragen voor culturele evenementen met meer dan 30 personen. (Wij zijn op dat moment nog druk bezig met Left of the Dial, dus wij vragen de ontheffing aan en krijgen die.)

30 september 2020
Mondkapjes worden nu ook bij concerten dringend geadviseerd. Geen probleem, we laten opnieuw posters drukken met alle maatregelen en passen ons veiligheidsplan opnieuw aan. 

13 oktober 2020
De ontheffingen worden ingetrokken, geen enkele horeca-activiteit is nog toegestaan en we gaan terug naar maximaal 30 bezoekers per zaal. De maatregelen zullen vier weken gelden en daarmee valt drie dagen voor aanvang het doek voor Left of the Dial.
Er komt een alcoholverbod na 20.00 uur en om mensen een beetje houvast te geven, wordt er een routekaart gepresenteerd waarin wat er wel of niet mag gekoppeld wordt aan verschillende risiconiveaus. Dan weet iedereen precies wat hen te wachten staat. Alleen wordt de culturele sector niet apart vernoemd, dus het is gissen of concerten onder samenkomsten vallen, of onder horecabezoek. 

27 oktober 2020
Tijdens een persmoment laat Rutte weten dat de maatregelen nog zeker tot december gaan gelden, wellicht zelfs tot het nieuwe jaar. Maar je mag nog wel concerten voor 30 man organiseren. Zonder horeca uiteraard. 

4 november 2020
Poppodia moeten twee weken helemaal dicht. Tijdens de persconferentie op 3 november wordt de routekaart niet meer genoemd en de maatregelen die worden aangekondigd, komen niet overeen met de eerder genoemde risiconiveaus. 

19 november 2020
Poppodia mogen weer concerten voor 30 man organiseren, maar zonder horeca. Gratis drank uitdelen mag ook niet. Je mag artiesten wel wat te drinken geven, maar als je de zaal aan een andere partij verhuurt, mag je hen niet voorzien van eten of drinken. Die partij mag overigens wel ergens anders eten bestellen en dat laten bezorgen. 

3 december 2020
Het kabinet werkt aan een nieuwe routekaart, aldus de media.

8 december 2020
Een persconferentie waarin de huidige maatregelen tot half januari worden verlengd. In de persconferentie wordt de routekaart niet genoemd, totdat journalisten er specifiek naar vragen. Dan willen Rutte en De Jonge toegeven dat de routekaart niet helemaal voldeed en dat ze aan een nieuwe versie werken. Wanneer die af is, blijft onduidelijk. 

15 december 2020
Poppodia moeten dicht wegens een algehele lockdown die op 14 december door Rutte in een tv-toespraak wordt aangekondigd. Deze zal duren tot 19 januari.

12 januari 2021
De lockdown wordt verlengd tot minimaal 9 februari. 

23 januari 2021
Er wordt een avondklok ingesteld; tussen 21.00 uur en 4.30 uur mag je niet op straat zijn, tenzij het voor werk of een calamiteit is. Of om je hond uit te laten. De avondklok zal tot 10 februari gelden. 

2 februari 2021
De lockdown wordt verlengd met drie weken. Podia blijven tot 2 maart gesloten voor publiek. Ook de avondklok wordt verlengd. Er verschijnt een nieuwe versie van de routekaart. Dit keer wordt de culturele sector wel apart genoemd. Niet dat het wat uitmaakt: we blijven voorlopig dicht. 

23 februari 2021
De lockdown wordt met twee weken verlengd. Podia blijven tot 15 maart gesloten voor publiek. Ook de avondklok blijft van kracht. 

8 maart 2021
De lockdown wordt met twee weken verlengd. Podia blijven tot 31 maart gesloten voor publiek. Ook de avondklok blijft van kracht. Voor het geval dat de cijfers het ooit weer gaan toelaten, wordt er wederom een nieuwe routekaart gepresenteerd. Weinig veranderingen, alleen zijn er nu bij het ernstigste risiconiveau extra afschaalmogelijkheden ingebouwd. Zo kan het zijn dat er wat wordt besloten over de groepsgrootte, of over de leeftijd van de concertbezoekers. Hoe dit in de praktijk zal werken, wordt niet duidelijk. Dat maakt gelukkig niet uit, want nog voor de lockdown wordt beëindigd is er alweer een nieuwe routekaart. 

23 maart 2021
De lockdown wordt met twee weken verlengd. Podia blijven tot 21 april gesloten voor publiek. Ook de avondklok blijft van kracht, maar gaat een uurtje later in. 

13 april 2021
De lockdown wordt met een week verlengd. Podia blijven tot 28 april gesloten voor publiek. Ook de avondklok blijft van kracht. 
De volgende versie van de routekaart wordt gepresenteerd die nu wordt gekoppeld aan een openingsplan. De planning is: op 11 mei mogen we met toegangstesten voor een zeer beperkte capaciteit open, op 26 mei mag er iets meer, op 16 juni nog meer en op 7 juli nóg meer. Wat precies er wel en niet mag op die datums, is niet duidelijk. 

28 april 2021
De avondklok komt te vervallen. Terrassen gaan weer open, maar de podia blijven gesloten. 

28 mei 2021
Eindelijk een persconferentie met wat beter nieuws: vanaf 5 juni komen er versoepelingen en podia mogen weer open. Alleen met reservering, vaste zitplaatsen, mondkapjes, 1,5 meter afstand, triage, etc. Zalen die normaal maximaal 1.000 bezoekers kunnen ontvangen, mogen er nu 50 binnenlaten. In grotere zalen mogen maximaal 250 mensen. Er mag weer drank worden verkocht, maar tot 22.00 uur, daarna moet de bar dicht. De algemene alcoholklok verschuift mee van 20.00 uur naar 22.00 uur. 

18 juni 2020
Er wordt een aangepast openingsplan naar buiten gebracht dat de inmiddels al genomen stappen ook vermeldt, zodat er tenminste nog iets van klopt. Vanaf 30 juni mogen evenementen zelfs weer. Bij verschillende stappen wordt vermeld dat er met een coronatoegangsbewijs meer mogelijk is. Wat precies, is niet duidelijk. 

26 juni 2021
Een nieuwe stap in het openingsplan: als bezoekers kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn, hoeven ze niet meer te zitten. Er mag zelfs worden gedanst. Het alcoholverbod na 22.00 uur wordt opgeheven en het advies over niet meezingen komt te vervallen. Nachtclubs kunnen open, concerten gaan op de normale manier met een zaal vol uitgelaten bezoekers: het is weer feest. 

10 juli 2021
Het feest is weer voorbij. De clubs moeten sluiten en de horeca gaat om 00.00 uur dicht. Tijdens concerten moet iedereen zitten. Met het coronatestbewijs hoeft dat niet op 1,5 meter, maar dansen is weer uit den boze. 

26 juli 2021
Het verbod op meerdaagse evenementen met overnachting geldt weer tot 1 september. Zonder overnachting mag een evenement wel doorgaan en als men dan gebruik maakt van de Corona-check-app, mag er twee derde van de normale capaciteit worden benut. 

13 augustus 2021
Geen versoepelingen voor podia tot minimaal 20 september. 

3 augustus 2021
Versoepelingen kunnen niet op 20 september worden ingevoerd, maar pas op 25 september.

25 september 
Op 14 september worden de nieuwe maatregelen bekend gemaakt die vanaf 25 september gaan gelden. De Corona-check-app wordt verplicht. Bezoekers mogen staan, maar dan mag je maar 75% van de normale capaciteit benutten. Als iedereen gaat zitten, mag je wel op volle capaciteit draaien. De bar moet nog steeds om middernacht dicht. 

12 november 2021
Een persconferentie met nieuwe maatregelen: bezoekers moeten weer zitten bij concerten en de bar gaat om 20.00 uur dicht. Je mag daarna nog wel open blijven en bezoekers mogen hun al gekochte drankjes rustig opdrinken tijdens het concert, maar bijbestellen is verboden.

28 november 2021
Nog een kleine verstrenging: je mag onder de geldende maatregelen wel concerten organiseren, maar slechts tot 17.00 uur. Dan moet de zaal dicht. 

Vanavond volgt er weer een persconferentie, maar we weten al dat er niks zal veranderen voor ons. Wanneer wel? Ik durf er niks over te zeggen. Tegen die tijd werk ik deze tijdlijn wel weer bij. Leuk voor later.

Een gedachte over “Covid-tijdlijn

  1. Wat een bizar verhaal is dit toch. Hoeveel gekkigheid kan een mens (kabinet) bedenken? Hopen dat 2022 beter wordt. Verheug me op nieuwe live optredens. Sterkte in de strijd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s