Succes met de handhaving

I

Ik zou me best aan de maatregelen willen houden, als ik ze maar zou snappen. Waarom wordt er juist van de horeca en de cultuursector verlangd dat ze om een coronapas gaan vragen? Volgens eerdere berichten bleven er vooral twee belangrijke groepen achter bij het vaccineren: de mensen die in de ‘bible belt’ wonen en de mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond. Dat zijn toch niet de twee doelgroepen die om hun frequente horeca- en cultuurbezoek bekend staan. Als die groepen achterblijven, zou je toch zeggen dat de gemiddelde vaccinatiegraad onder concertbezoekers nog veel hoger moet liggen. Waarom worden wij dan ingezet om mensen over te halen zich te laten vaccineren? Het zou toch veel slimmer zijn om Testen voor Toegang toe te passen bij de kerk, synagoge of de moskee? 

Dat is helemaal geen beperking van de godsdienstvrijheid en zeker geen pressiemiddel. Hugo de Jonge zei zelf dat helemaal niemand je tegenhoudt om ergens heen te gaan en je kunt gewoon een test doen, dus niet zo zeuren. Dat kan ook prima gelden voor een gebedshuis. 

En hoe wordt er eigenlijk gecontroleerd of er gecontroleerd wordt? Kan een concert worden stilgelegd om te checken of iedereen wel de juiste QR-code heeft? Of krijgt de gemeente geld voor zoveel boa’s dat ze er een paar over dat hebben die een uurtje mee komen scannen? Wat een vragen roept zo’n persconferentie toch altijd op.

II

Ik zou me best aan alle maatregelen willen houden, als ik ze maar zou snappen. De willekeur van 75% van je zaalcapaciteit mogen gebruiken is op geen enkele manier te verklaren. Niet op een manier die hout snijdt in elk geval, want we mogen vanaf nu alleen maar geteste, of gevaccineerde mensen binnen hebben. Hoe 25% meer van deze corona-vrije bezoekers voor gevaar gaan zorgen, is mij een raadsel.  

Het enige mooie aan deze regel, vind ik, dat ook hier totaal niet lijkt te zijn nagedacht over de handhaving ervan. Zoals het er nu voorstaat, wil ik met alle plezier de discussie aangaan met een BOA die komt controleren of er niet te veel bezoekers bij een concert zijn. 

Bij Rotown verkopen we 250 kaarten voor een normaal concert. Volgens de vergunning mogen er meer mensen in het pand aanwezig zijn, want bijvoorbeeld in het restaurant achter het podium, passen makkelijk 100 man extra. Als we daar geen eters ontvangen, maar die ruimte leeglaten, dan blijven we keurig onder de 75%. Dat mensen die een kaartje hebben gekocht tijdens het concert niet in het restaurant gaan zitten, daar kunnen wij ook niks aan doen. Wij houden ons gewoon aan de regels. 

In Rotown zou je nog kunnen zeggen dat het restaurant bij de capaciteit optellen een beetje op het randje is, omdat de ruimtes redelijk van elkaar afgesloten zijn. Maar er zijn tientallen zalen waarbij die afscheiding tussen verschillende ruimtes veel minder duidelijk is. 

Succes met de handhaving dus.

Minke Weeda

Een gedachte over “Succes met de handhaving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s