Mooneye – Big Enough

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: het is groot genoeg. Zo, dan bestaat daar geen misverstand over. Mooneye verraste reeds in 2019 door De Nieuwe Lichting, de prestigieuze wedstrijd van Studio Brussel te winnen, hoewel hij toen al een schitterende EP op zijn naam had staan. Tijd voor een album, moet de band rond de Vlaamse singer-songwriter Michel Libberecht hebben gedacht. Welnu, het is er dan van gekomen en het resultaat mag er zijn. Big Enough is gevarieerd, maar het betreft een uitgebalanceerde melange van folk, pop, rock en americana waar wel degelijk een rode draad in zit.  

We beginnen met de laatste en de eerste single op nummers een en twee. Big Enough is een melodieus popnummer dat doet denken aan Sabia en Snow Patrol. Bright Lights kent meer indie- en folkinvloeden en er is een mooie bijdrage van label-genoot Meskerem Mees. Vervolgens gaat het album wat meer de americanakant op. Liefhebbers van een band als Big Star zullen dit zeker kunnen waarderen. 

Op Are You Lonely Too trekt Libberecht zijn strot net wat verder open en dan komt de emotie achter de teksten pas echt door. De teksten zijn, zo meldt de band, allemaal erg persoonlijk. Veel songs gaan over vertwijfeling, volwassen worden en de zoektocht naar je plaats in de wereld. Ook  If We Hadn’t Met en Fix The Heater – we zijn het einde van het album al genaderd – zijn uitbijters. Eerstgenoemde nummer is net wat pittiger dan gemiddeld en laatstgenoemde, die ook als single is uitgebracht, is zo sferisch, dat er vanzelf beelden langs de binnenkant van mijn oogleden verschijnen. Het nummer zorgt geregeld voor kippenvelmomenten. Dit is americana die maar weinig bands die niet uit de VS komen kunnen maken. Erg knap.  

Bijzonder dat May Way Records er weer in is geslaagd om een dergelijke act te strikken. Eerder dit jaar bracht het namelijk het debuut van The Calicos uit. Daarmee is dit independent label, dat ook bands als Marble Sounds, DIRK. en The Haunted Youth in zijn stal heeft, hard op weg een belangrijke speler in de lage landen te worden.  

Maar terug naar Mooneye, die met Big Enough een fijnbesnaard debuut heeft opgenomen en daarmee, geholpen door producers Jo Francken (Admiral Freebee, Novastar) en Pieterjan Maertens (Tamino), een degelijk visitekaartje afgeeft. Vanaf november is de band die naast Libberecht bestaat uit bassist Stan Holvoet, gitaristen Jesse Maes (Sophia) en Guillaume Navarro en drummer Ramses Van den Eede live te zien in fijne zaaltjes in België en Nederland. Dat kan alleen maar mooi worden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s