Homeshake – Under The Weather

Peter Sagar trakteert ons op het vijfde album dat hij onder de naam Homeshake uitbrengt. Hij heeft alleen een beetje pech met het moment waarop hij zijn diep trieste zachtzinnige liedjes laat horen. De releases van andere artiesten die beduidend harder gillen dan hij, vliegen hem en ons nu even om de oren, en dus moeten we even gas terugnemen om echt te kunnen horen wat Sagar ons wil laten weten.

Awel, dat is niet voor de poes. Hij schreef de nummers voor de plaat in 2019, nog voor er sprake was van een lockdown. En toch ademt de plaat een en al isolatie. En dat komt omdat Sagar naar verluid in een diepe depressie zijn dagen sleet met liedjes schrijven en Star Trek bingen.

Oké, het zal je niet verbazen dat je dat goed kunt horen. Luister eens naar Inaminite, waar hij zo extreem lui achter de tel zingt, dat wel helder is dat hij er even geen zin in heeft. Of zie de hoes, die ook niet uitblinkt in ‘zin om er wat leuks van te maken’. Nee, er ligt een dikke donkere deken over wat Sagar momenteel produceert. Nu waren de voorgaande platen van Homeshake ook al geen vrolijke aangelegenheid, maar altijd vol zachte luisterliedjes, vaak gebouwd op zacht zoemende elektronica. En in die zin lijkt er niet wezenlijk veel veranderd. De tijd lijkt niet alleen in de nummers van Homeshake stil te staan, dat geldt ook voor Sagar zelf. Er is op in feite niet veel nieuws te ontdekken in het nieuwe werk van de voormalig gitarist van Mac Demarco.

Dat klinkt dan niet als een aanbeveling, maar dat is een misvatting. Liedjes als Feel Better en Vacuum zijn buitengewoon genietbaar, als je maar de rust in je kop hebt en de tijd neemt er echt naar te luisteren. Sagar laveert op de plaat tussen de vervormde toetsklanken van bijvoorbeeld Porches (in nummers als Feel Better en Careful) en neigt op andere momenten naar de new eurodisco van Rooseveld (Mindless), zonder los te gaan natuurlijk, want daar is de stemming niet naar. Maar laat dat nu net de charme zijn van dit album.

En toch krijg je ook de indruk dat hij op momenten aan de beterende hand is. Dat breekt er met een beetje speelsigheid in de ritmes of met een grappig klinkend melodietje een straaltje zon door het dikke wolkendek, in Spend It bijvoorbeeld. Alhoewel… als je de clip ziet bij Vacuum, ga je je toch serieus zorgen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s