The Bevis Frond – Little Eden

Ze bestaan al 35 jaar, ik zie ze nog staan in de Vlerk aan de Katshoek: The Bevis Frond. Tegelijk punk én geworteld in Britse jaren 60 psychedelische tradities. Frontman Nick Saloman – en in feite enig bandlid die op de platen zingt, gitaar, bas, drum en toetsen speelt en alleen voor concerten mensen om zich heen verzamelt – blijft ook op gevorderde leeftijd last houden van een niet aflatende liedjesdiarree. Om de haverklap verschijnt er weer een nieuw album. In de productie zat alleen na 2010 even een gaatje. En die platen staan ram vol. Zo ook dit keer: Little Eden telt 20 nummers, en echt niet alleen van het rond-2-minuten-type.

Dat klinkt dan misschien een beetje negatief als inleiding. En lijkt te duiden op een weinig kritische muzikant die geen selectie kan maken in alles wat hij schrijft en dus maar weer op een schijf pleurt, rijp en groen. Maar zo is het niet. Liefhebbers van gierende gitaarmuziek uit de hoek van Teenage Fanclub, Lemonheads, Buffalo Tom en Dinosaur Jr. heeft Saloman steeds weer veel te bieden.

Little Eden is een fijne gitaarplaat vol prima liedjes met goudgerande melodieën. Waar vooral van valt te genieten is de J Mascis-achtige wijze van soleren van Saloman. Altijd weer in de overtreffende trap, alle knoppen op +10. En scheuren maar! Maar niet van dat vingervlugge gepiel dat nergens heengaat. Nee, Saloman verstaat net als zijn tijdgenoot uit de VS de kunst om die gitaarsolo’s eindeloos boeiend en prachtig melodieus te maken.

The Bevis Frond’s nieuwe is er daarom weer een om aan te raden. Do Without Me is mijn favoriet: stevig rockend op basis van een stuiterende zwaar overstuurde bas terwijl Saloman met zijn zeurende stem vol trieste melancholie in stevige bewoordingen de postmoderne economie de rug toekeert. Ouderwets goed. Maar twintig nummers… mijn hemel. Dat is wel echt wat te veel van het goede. Doe dus wat de artiest nalaat: maak er snel je eigen best of van.

En oh ja, dit keer doet Salomon echt alles zelf, ook het artwork en de fotografie die je ziet op de hoes en in de clip bij titelnummer Little Eden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s