Graeme James – Field Notes On An Endless Day

Hoewel de zomer zich slechts bij vlagen laat zien en wij genoegen moeten nemen met een Hollandse zomer heeft de in Nieuw-Zeeland geboren en in Nederland woonachtige singer-songwriter Graeme James zijn project, een serie seizoensgebonden ep’s, onverstoorbaar afgemaakt. Nadat hij eerder succesvol een ode bracht aan de herfst (Old Storms in New Places), winter (The Weight of Many Winters) en lente (A Sea of Infinite Possibilities), doet hij dat nu wederom met Field Notes On An Endless Day

Het zestal nummers op de ep verkent volgens James de tijdloosheid van de zomer. Terwijl het geflirt van de lente overgaat in de romantiek van de zomer, krijgt het leven een eindeloze kwaliteit. Mocht je dat gevoel nog niet krijgen bij openingsnummer The Tallest Tree of het daaropvolgende The Angel Of St. George, dan kan het niet anders dan dat je dit krijgt tijdens het hummen op Await The Tide. Dat kabbelt namelijk voort als een helder, koel beekje; het yin van het yang die een hete zomer voorstelt en die hem niet alleen aanvult, maar ook draaglijk maakt.  

Met Close To You wordt aangenaam doorgepakt. Subtiel klinkt in de tweede helft het getokkel van een banjo, waarmee een overgang naar The Wild lijkt te worden ingeluid. Wat een prachtig nummer is dat! Evenals The Fool op A Sea Of Infinite Possibilities doet het denken aan de beste nummers van Bear’s Den.  

Dat zomer een seizoen is van overvloed, vervulling en vreugde, waar de dagen in elkaar overlopen en het leven stilstaat onder de langzame zomerzon, wordt uitstekend verbeeld op dit laatste deel van het vierluik van deze moderne Vivaldi. Hoewel het nog ver is naar de feestdagen hoop ik dat James’ platenmaatschappij vast nadenkt over de mogelijkheid om tegen die tijd een luxe box uit te brengen. De ep’s zijn stuk voor stuk een cadeautje, maar met een strik erom kan ik me voorstellen dat menig verzamelaar zich niet kan inhouden. 

Een gedachte over “Graeme James – Field Notes On An Endless Day

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s