Graeme James – A Sea of Infinite Possibilities

Graeme James werkt aan een serie seizoensgebonden ep’s. Herfst (Old Storms in New Places) en winter (The Weight of Many Winters) verschenen eind vorig jaar en begin dit jaar. A Sea of Infinite Possibilities is zijn ode aan de lente en laat ik met de deur in huis vallen: wat een heerlijk plaatje!  

Het opent nog enigszins ingetogen met Life Begins Again, een toepasselijke titel, maar direct is duidelijk dat James na het intense The Weight of Many Winters waarop hij dood en wanhoop onderzoekt, een nieuw geluid wil laten horen en het leven en al zijn geneugten wil vieren. Nadat hij met een diepe stem de intro zingt, schiet hij omhoog en zingt falsetto dat alles op ons ligt te wachten, dat alles in bloei komt en het leven opnieuw begint. Dit beluisterend is het niet lastig voor te stellen dat James pas vader is geworden en je ziet het hem bij wijze van spreken zingen bij het wiegje waarin zijn kindje ligt te slapen. Overigens zingt hij echt voor zijn dochter in het voor haar geschreven titelnummer waarmee de ep stemmig wordt afgesloten. 

Single The Fool is allesbehalve gematigd. Het is een nummer dat liefhebbers van Bear’s Den zeer zal aanspreken. Over een tokkelende banjo roept James met zijn aangename stem schijnbaar gemakkelijk een melancholische stemming op waarin het heerlijk zwelgen is zoals een goed liefdesliedje betaamt. Op Babe I’m Coming Home, dat hij samen met zijn vrouw vertolkt, die schuilgaat onder de artiestennaam Fairlie, gaat het tempo nog iets omhoog. Het folknummer nijgt naar een traditional, met opzwepende percussie, een zacht boppende bas, akoestische gitaar en banjo, terwijl het ook elementen van gospel in zich heeft vanwege de samenzang en call and response.

De Nieuwzeelander, die overigens in Nederland woont, heeft alle instrumenten zelf ingespeeld en zo zul je hem hopelijk ook ooit aantreffen op het podium. De singer-songwriter is namelijk een one-man band, een multi-instrumentalist die het podium betreedt, gewapend met zijn instrumenten en een loop-pedal. Laten we hopen dat het er snel van komt en dat vrouwlief Zoe Crehan dan af en toe een moppie meezingt, zoals ook op deze fijne ep is te horen. Heeft iemand nog een betrouwbare babysitter in de aanbieding? 

2 gedachtes over “Graeme James – A Sea of Infinite Possibilities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s