The Offspring – Let The Bad Times Roll

Het zijn roerige tijden in Amerika en meestal niet in de positieve zin van het woord. Feit is wel dat politieke onrust vaak een aanjager en inspiratiebron is voor bands om een tegengeluid te laten horen. Zeker voor punkbands, groot en klein. The Offspring behoort tot één van de grootste in dit genre. De band is in 1984 opgericht onder de naam Manic Subsidal ( 1984-1986) en verkocht veertig miljoen albums.

Door: Ronald Klootwijk

De laatste langspeler uitgebracht onder de naam The Offspring Days Go By dateert alweer uit 2012. Album nummer tien heeft de titel Let The Bad Times Roll gekregen, komt uit op Concord Records en is gemixt door de producer die bij de laatste twee platen ook achter de knoppen zat: Bob Rock, die zo’n beetje voor alle grote gitaarbands ter wereld gewerkt heeft.

Met This Is Not Utopia opent het album vurig. Wat wel gelijk opvalt is dat het stembereik van zanger Dexter Holland wat minder lijkt te zijn geworden. De albumtitel is meteen ook de single. Als The Offspring één ding wel heeft bewezen in de loop der jaren, is het dat de heren niet vies zijn van een uitstapje naar andere genres. Het nummer Let The Bad Times Roll is daar zo’n typisch succesvol voorbeeld van. Men neme punk en voegt daar een vleugje pop aan toe en heeft als resultaat een festivalhit van jewelste.

Dat je met zo’n experiment ook faliekant de plank kan misslaan, bewijst The Offspring met We Never Have Sex Anymore. Je vraagt je af hoe deze tenenkrommende draak van een nummer op deze plaat terecht is gekomen. Gelukkig compenseren The Opioid Diaries en Hassan Chop deze ellende; hier horen we The Offspring in optima forma.

Gone Away is geen nieuw nummer. Het is afkomstig van Ixnay On The Hombre uit 1997. Live is het nummer al twintig jaar een hit in de gestripte versie, zoals hij nu is opgenomen, met strijkers en al, resulteert het in een mooie ballad. Afsluiter Lullabye is een korte alternatieve akoestische reprise van Let The Bad Times Roll, waarschijnlijk bedoeld om de boodschap te geven dat je juist in deze tijd het hoofd omhoog moet houden en er maar beter een leuke tijd van kan maken.

Holland & co bewijzen op Let The Bad Times Roll dat The offspring anno 2021 nog steeds messcherpe en maatschappijkritische punksongs kan maken, en dat is knap. Daar veranderen een niet gehaalde hoge toon in de zang en één mislukt uitstapje niets aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s