Into The Great Wide Open gaat toch niet door

We hebben ruim een maand de illusie gehad dat het kon. Het persbericht van de organisatie van het kunst- en muziekfestival begin juli was optimistisch. Onder de noemer ‘Let It Happen’ zou het vanaf 2 september bijna als vertrouwd losgaan. Het was bijna te mooi om waar te zijn en zoals dat dan zo vaak blijkt: dat was het ook.

Eergisteren ontvingen we onderstaande persbericht. Hoewel het een bittere pil is – we hadden het festival dolgraag gerecenseerd – is er nu tenminste duidelijkheid. De organisatie geeft dan ook duidelijk aan dat de reden om nu zelf een besluit te nemen voortkomt uit het willen hebben en willen verschaffen van duidelijkheid. En dat is niet alleen te billijken, dat is zelfs bewonderenswaardig.

The thing about closed doors is they need opening again, no matter what happens. You open them and then you can pass through them. And there’s light on the other side.

Ty Segall

Dat de overheid sommige deuren wel en andere niet opent, valt niet goed te praten. Het beleid – voor zover je daarvan kan spreken – lijkt gericht op daadkracht uitstralen door een kleine groep in de culturele sector onmogelijk te maken hun werk uit te oefenen. Ondertussen ontvangen pretparken en voetbalstadions veel grotere mensenmassa’s dan voor festivals is toegestaan. Dat de organisatie van Into The Great Wide Open zelf verantwoordelijkheid neemt en daarvoor niet naar de politiek wijst, verdient een enorme pluim. In het persbericht waarmee zij het nieuws naar buiten brachten, kun je behalve de mededeling ook de argumentatie achter de beslissing lezen en dat is – eenmaal door de zure appel heen gebeten – nog bijna verfrissend ook.

Foto (evenals coverfoto) door Marieke Bosma

Persbericht: Into The Great Wide Open gaat ook in 2021 niet door

– Organisatie last het festival af​ –


Into The Great Wide Open gaat niet door. De organisatie van het popculturele festival op Vlieland annuleert het evenement dat van 2 tot en met 5 september stond gepland.

Onder de hoopvolle noemer ‘Let It Happen’ werkte de organisatie de afgelopen maanden aan een aangepast festival, in een vorm die dankzij versoepelingen en teruglopende besmettingscijfers mogelijk leek. Helaas is de realiteit zo dat de pandemie aanhoudt en vinden de makers het onverantwoord om nu een festival op een Waddeneiland te organiseren. ‘We willen niet het risico lopen dat er vanwege Into The Great Wide Open besmettingen ontstaan op Vlieland, waar geen quarantaine-faciliteiten zijn en het logistiek ingewikkeld is om positief geteste mensen veilig naar de wal te vervoeren’, aldus een woordvoerder van het team dat Into The Great Wide Open sinds 2009 maakt.

De burgemeester van Vlieland Michiel Schrier staat achter de beslissing: ‘Het is ontzettend jammer, maar ook heel verstandig dat de organisatie dit besluit heeft genomen. Hopelijk kan het festival volgend jaar wel weer volwaardig doorgaan. Dat is goed voor Into The Great Wide Open en haar bezoekers, maar ook voor Vlieland.’

Dat de organisatie nu annuleert en niet wacht op 13 augustus, de dag dat het kabinet met nader bericht over evenementen vanaf 2 september komt, heeft alles te maken met de tijdsdruk en onzekerheid. De woordvoerder: ‘Stel we krijgen groen licht, dan weten we te laat onder welke voorwaarden we een festival kunnen organiseren. Het is met de beste wil van de wereld niet mogelijk op zo’n korte termijn op een Waddeneiland een festival neer te zetten.’

Door zelf af te lasten dreigt Into The Great Wide Open een bijdrage uit het Garantiefonds mis te lopen: ‘Voorop gesteld dat het heel goed is dat dit fonds er is voor de collega-festivals, kunnen wij dit doen omdat we een gezonde stichting hebben. En we hopen op de coulance van het Fonds Podiumkunsten, onze donateurs van het Vuurtorengenootschap, de Provincie Fryslân en de Gemeente Vlieland. Daarnaast ontvingen we al financiële steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.’

De komende tijd blijft Into The Great Wide Open als organisatie zonder winstoogmerk investeren in de culturele sector met het organiseren van makerskampen voor artiesten op Vlieland en het verstrekken van opdrachten aan kunstenaars.

De organisatie is opgelucht dat er nu duidelijkheid ontstaat voor bezoekers, artiesten, leveranciers, team en aanverwanten. Het festival betaalt kaartkopers terug en voorziet artiesten, kunstenaars en hun boekers van hun volledige gages. Ook worden leveranciers gecompenseerd. ‘Een erezaak’, aldus de woordvoerder. ‘Wij hebben de opdracht om met name artiesten en kunstenaars vergoedingen te bezorgen en zo te investeren in de cultuursector.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s