Barney Artist & Mr Jukes – The Locket

Voor de tweede keer maken we kennis met het pseudoniem Mr Jukes dat Jack Steadman (Bombay Bicycle Club) gebruikt om muziek te kunnen maken die afwijkt van het indie-idioom waarmee hij tot op heden furore heeft gemaakt. Een aantal jaar terug verraste hij ons met een album vol soul, funk en hiphop dat hij letterlijk en figuurlijk samenstelde met een keur aan artiesten, gebaseerd op muziek vol samples getrokken uit zijn eclectische platenverzameling. God First was een heerlijk divers album vol kleurrijke tracks met af en toe herkenbaar een vleugje Bombay Bicycle Club.

Het uitstapje van Jack Steadman voedde de geruchten over een breuk in de Bombay-gelederen. En in feite trokken de jongens achter die indie-formatie er even de stekker uit, maar bloed kruipt… en zo verscheen vorig jaar weer een nieuw album – Everything Else Has Gone Wrong – van Bombay Bicycle Club en stonden zijn voor corona klaar voor uitgebreide tours. Maar wat te doen als de lockdown alles wat je van plan was stillegt? Dan ga je thuis muziekjes maken met de mensen om je heen. En dat verklaart het verschijnen vandaag van The Locket van Barney Artist – een rapper uit Londen – en Mr Jukes. The Locket hebben we dus eigenlijk te danken aan corona. Het album was er anders niet geweest.

Opnieuw horen we duizendpoot Jack Steadman zich uitleven in genres waarin hij ook is geïnteresseerd. The Locket is overgoten met jazz en old school hip hop. Voeg daarbij zijn klankkleuren getrokken uit de samples uit zijn platenverzameling en het is een album dat een logische voortzetting lijkt van God First. Alleen werkt Steadman nu samen met één artiest, zijn vriend Barney Artist. Want tja, een lockdown maakt samenwerken met artiesten over de globe nu eenmaal lastiger. Dus is het een Londense ‘homemade brew‘ geworden. En dat zorgt er voor dat de nummers nu sterk zijn beïnvloed door jazz en klassieke hiphop. En dat levert een warmbloedig album op met niets dan aanstekelijke, soms goed dansbare tracks met altijd een hele sterke melodieuze ondertoon: hét kenmerk van een Jack Steadman productie.

Favoriet op het album is Vibrate, gebaseerd op een jazzy blazers-sample die je meevoert naar vroeger dagen maar het serveert met een aanstekelijk dansbare beat en vloeiende woordenstroom van Barney Artist. Nog meer dansverleidelijk maar meer geënt op klassieke hiphop is Check The Pulse, opgeleukt met ryhmes van Kofi Stone, al battlend met Artist. Van geheel andere orde, maar betoverend mooi is dromerig All For You. Waarover noch Barney Artist noch Jack Steadman desgevraagd willen antwoorden wie die You dan wel is. Laat daar je verbeelding maar op de loop gaan.

In een gesprek met MuziScene leggen Barney Artist en Jack Steadman uit dat het onbewust een album is geworden waar zij op dit moment behoefte aan hadden: een goed gevoel, een beetje hoop, een beetje warmte. Dat de plaat daarmee misschien onbedoeld ook een stevige spirituele, zo niet religieuze ondertoon heeft, geworteld in de religieuze opvoeding van de twee, moet je op de koop toenemen. Dat mondt uit in het slotnummer Gratitude wat niet iedereen zal kunnen velen. ‘Our Father which art in heaven‘ is voor menig atheïst misschien net even te veel van het goede en plaatst het guitige duo uit Londen voor hen nadrukkelijk in de verdachte relierockhoek. Nou ja, misschien moet je er niet naar luisteren dan….

Doet niets aan af dat de combi die Mr Jukes ons nu al twee keer voorschotelt – verkenningen van verschillende muziekgenres met heel verscholen op de achtergrond een indiepop-gevoel – niet te versmaden is. En net als God First meedingt naar een plaats in de top van de betere albums van het onvergetelijke coronajaar 2021. Het werpt bovendien de vraag op of Steadman wel de juiste prioriteit kiest als hij voorrang geeft aan zijn intussen toch minder avontuurlijke indie-band.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s