Belachelijk advies

Stel je voor dat je ondanks de vaccinatie die je bijkans door je strot is geduwd, vanaf nu voor elk festival, concert en cafébezoek een negatieve test moet kunnen tonen. En dat is nog niet alles, je mag op die avond alléén naar die specifieke gelegenheid. Dus na een concert wat drinken in een café verderop en daarna afdansen in de club ernaast, kan niet. Klinkt compleet belachelijk, of niet? En toch is dat wat er in het OMT-advies van 19 juli staat.

Er staat gelukkig bij ‘dat het te overwegen is’ en ‘dat het onderzocht zou moeten worden’, waarmee het nog lang niet zover is, maar dat het alleen al serieus als optie wordt gegeven, is meer dan zorgelijk. Je zou tenminste verwachten dat er bij het geven van een dergelijk advies waar zoveel deskundigen bij betrokken zijn, ook over de praktische kant wordt nagedacht en dit plan grenst heel dicht aan het onuitvoerbare. Als je tenminste wil dat mensen – om het voor het gemak even in mijn eigen straatje te houden – net zoveel concerten bezoeken als voorheen.

Natuurlijk, mensen hebben zoveel zin in iets leuks, dat ze zich best voor een Lowlands extra zullen willen laten testen, en logistiek zal de organisatie dat ook wel voor elkaar weten te krijgen, maar hoe moet dat voor een beginnende band die op een vrijdag in Rotown staat? Gaan mensen daarvoor een paar uur vrij nemen om naar een testlocatie rijden in de wetenschap dat die negatieve test betekent dat ze naar het concert kunnen en verder niks? Natuurlijk niet. Is dat erg? Natuurlijk wel.

Een van de vele problemen is dat de belevingswereld van menig beleidmaker– als het op popmuziek aankomt – kennelijk niet verder gaat dan Pinkpop of Lowlands. Dat die festivals de komende jaren worden gevuld met bands die nu in de kleinere zalen te zien zouden moeten zijn, lijkt aan hen voorbij te gaan.

In het advies wordt niet gezegd voor hoe lang het testen bovenop het vaccinatiebewijs nodig zou zijn. Misschien bedoelen ze alleen tot het merendeel van de bevolking is gevaccineerd, misschien bedoelen ze voorgoed. Maar als dit belachelijke advies vanaf nu de beleidspraktijk wordt, gaat de horeca kapot, verdwijnen de nachtclubs en valt de voedingsbodem voor nieuwe bands helemaal weg. Als we dit laten gebeuren, geven we in Nederland echt niks om popcultuur.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s