Mieke Miami – Montecarlo Magic

Mieke Miami neemt je mee op een reis langs Californische stranden, Texaanse wegen en af en toe wat duistere valleien. Tijdens deze reis word je verrast met interessante instrumentkeuzes en geluiden en zingt Mieke Miami je toe met een zachtzoete stem. De nummers op Montecarlo Magic zijn beheerst en bevatten een mix van acid jazz, folk, pop en soul.

Mieke Miami is een Duitse saxofonist, producer, songwriter en zangeres. Ze komt uit Hamburg maar heeft lang in de culturele hotspot Berlijn gewoond. Nu is ze neergestreken in de oud industriële plaats Luckenwalde, even ten zuiden van Berlijn. Daar nam ze dit album op. Vijf jaar na haar debuutalbum In The Old Forest, brengt ze nu haar tweede album Montecarlo Magic uit.

Het album begint met het nummer Californio. Met een rustgevende baslijn, luchtige instrumenten en Mieke Miami’s zachtzoete stem voel je bijna de frisse zeewind op een strand in California. Op het nummer Horse beland je op datzelfde strand, alleen dit keer te paard. Het nummer heeft een stevigere groove en lage saxofoontonen maar wordt nog steeds gedragen door haar zoete stem. Daarnaast krijgen je oren tweemaal bezoek van Chinees-klinkende citersnaren, wat van een guzheng lijkt te komen, en het nummer een uniek karakter geeft. The Ambassador of Love heeft wat weg van een Air of Sade-nummer, maar houdt de aandacht niet lang vast. Cry Baby Cry is een zoetere versie van het gelijknamige nummer van The Beatles. Mieke Miami geeft de cover een iets kalmer en meer basgericht gevoel, wat een mooi resultaat oplevert.

De tweede helft van het album heeft wat saaiere nummers zoals Child en het als een intermezzo klinkende Uh Baby Baby. Daartussen schildert Way Out West weer een trip te paard inclusief blues gitaar en Mieke Miami’s gedubbelde stem. Op Autoscooter krijgt het album opeens een duistere vorm wending met vervormde saxofoontonen en dreigende gitaarsnaren, wat zorgt voor een interessant maar een incompleet nummer. Op het nummer Pool belanden we weer op het strand, met hele duidelijke soul en funk invloeden. Hier fungeert Mieke Miami vooral als achtergrondzangeres en zorgen de instrumenten voor een swingend geheel. Uiteindelijk zingt Mieke Miami je op het afsluitnummer Golden Ships in slaap, en dat niet per se op een slechte manier. Met zachte en rustgevende tonen zingt ze ‘close your eyes, say goodnight‘, en dan kan je ook niks anders doen dan in slaap vallen.

Montecarlo Magic is een rustig en af en toe wat zweverig project. Voor een groot gedeelte van het album trekt Mieke Miami je in nummers als Californio, Horse en Pool mee naar zonnige Californische stranden. Het album wordt vooral interessant gemaakt door de unieke instrumentkeuzes en geluiden, en in hoogtepunt Horse komt dit het beste uit de verf.

Toch mist het album iets. Omdat het album af en toe wat zweverig is en hangt tussen verschillende genres komen de nummers niet altijd als ‘compleet’ over. Ook mist het album een verteller omdat Mieke Miami haar stem meer gebruikt als een toegevoegd instrument. Zo wordt het album niet echt een afgerond geheel, een compleet verhaal. De hoogtepunten van het album zijn interessant, maar verder verzand het al snel in achtergrondmuziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s