Jodi – Blue Heron

Op hun rug zien we een tatoeage van een blauwe reiger. Die vogel speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van Jodi’s debuutalbum, een amper half uur klokkende slowcore plaat die op momenten bij mij een gevoelige snaar weet te raken.

Het observeren van die reiger leverde Jodi een magisch moment van inzicht op. En toen een blauwe reiger opdook tijdens het opnemen van dit album, viel voor hun alles op zijn plek. Hen liet de vogel op zijn rug tatoeëren, en dook in ijskoud Chicago in een poel om er een foto van te maken en daar de hoes van hun plaat mee te sieren.

Zover de fabel. Jodi is lid van de formatie Pinegrove, een band die onlangs een heel prettig album uitbracht met als het ware een overzicht van het werk van de afgelopen jaren. Jodi speelt in die band allerlei instrumenten. Blue Heron is echt hun eigen ding. Daarin grijpt de muzikant naar de stijl die hun kennelijk het meest eigen is, en door hun wordt gekarakteriseerd als ‘queer country‘. En ja, de muziek is een mengeling van slowcore – de sound is bijna een huiveringwekkend goede kopie van het album C van slowcore vaandeldragers Rex – met vleugjes country, vooral herkenbaar op momenten waarin een huilende lapsteel erbij wordt gehaald.

Ondanks het zeer korte album en het feit dat tussen de tien composities ook nog enkele minder zeggende instrumentaaltjes staan, is Blue Heron een album dat liefhebbers van emotioneel geladen slowcore blind kunnen aanschaffen. Er zit een ingehouden swing in de liedjes van Jodi, voor het genre kenmerkende start en stops en volop dynamiek. De sound is prachtig geraakt met in een enkele songs een hoofdrol voor een simpele akoestische gitaar. En Jodi zingt melancholisch en raak. Mooi gedragen album, met als piekmomenten Power, Get Back, Hawks en titelnummer Blue Heron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s