Stunt

Het zal niet iedereen zijn opgevallen, maar afgelopen vrijdag gebeurde er iets wonderlijks. Premier Rutte had de woorden nog niet uitgesproken dat het weer mogelijk wordt om evenementen te organiseren zonder anderhalve meter afstand, of Rotown maakte de eerste twee concerten op volle capaciteit bekend. Èn een variant op anderhalve meter van diezelfde concerten. Luttele minuten na de bekendmaking rolden de aankondigingen en de lappen tekst met toelichting op de corona-maatregelen die dan nog wel gelden het internet op. Hoe is dat mogelijk? Hoe doen zij dat toch zo snel?

Het team van Rotown hebben we het afgelopen corona-jaar leren kennen als een groep mensen die er lol in scheppen om creatief om te gaan met de situatie en razend snel in te spelen op veranderingen. Lef of the Dial werd vorig jaar letterlijk aan de vooravond van het festival – dat naar verwachting destijds op anderhalve meter moest worden gehouden – toch nog afgeblazen. Ze hadden al creatief invulling gegeven aan de regels – het beeld van de zaal met hobbelpaarden op anderhalve meter afstand van elkaar vergeten we niet snel meer – maar kregen alsnog het deksel op de neus. Niet getreurd: op locatie zijn een aantal bands gefilmd en verwerkt in een stream. Die mensen kunnen dus ook tegen een stootje en laten zich niet snel kisten.

Het team van Rotown weet dus om te gaan met veranderende omstandigheden. Maar hoe hebben zij dit keer zo snel kunnen inspelen op de verruiming van de regels? En dan ook nog eens met de nuancering dat er twee varianten – op anderhalve meter zonder testen en zonder restricties met testen – mogelijk zouden worden? Er zijn twee scenario’s denkbaar. 1. Ze zijn ingeseind, bijvoorbeeld via contacten met het gemeentebestuur, en direct aan de slag gegaan. 2. Ze hebben gegokt. Ze hebben de sterren gelezen en bedacht dat dit er misschien aan zat te komen en hebben op de gok deze concerten georganiseerd, met het risico dat het hele plan zo de prullenbak in zou kunnen. En weer een tik wordt geïncasseerd.

Maar eens bellen met Rotown directeur Minke Weeda. Minke, hoe zit dat? „We hebben gewoon gekeken wat de voorspellingen waren qua versoepelingen en toen alles voorbereid. We zaten op kantoor de persconferentie te kijken en toen Rutte zei dat shows op volle capaciteit weer mochten, hebben we meteen alles eruit gegooid. Gelukkig kloppen die voorspellingen altijd aardig, want anders hadden we wellicht voor niets op vrijdagavond paraat gestaan…”

Conclusie: ze hebben gegokt, met medewerking van de twee Rotterdamse bands die in het ‘complot’ zijn betrokken. En ze hebben daarbij ook gelijk een lastige beslissing genomen om de concerten in twee varianten aan te gaan bieden: voor elk wat wils.

Je kunt je misschien een voorstelling maken van de vrolijkheid die ze gevoeld moeten hebben toen Rutte de versoepelingen daadwerkelijk aankondigde. Als van een journalist die een vette primeur scoort. Maar net als die journalist vooral zelf die trots zal voelen – lezers hebben meestal helemaal niet door dat iets een primeur is laat staan dat het ze iets interesseert – is ook deze geslaagde stunt vooral voor het team van Rotown iets om zich voor op de borst te kloppen. Veel bezoeker zal het wonderlijke van wat er vrijdag gebeurde zijn ontgaan. Voor bezoekers is de versoepeling het goede nieuws. Maar laat het bij deze dan nog maar eens gezegd zijn dat dit mogelijk is dankzij de inzet van een groep mensen die – ongetwijfeld ook zelf gedreven door een hunkering naar live muziek in volle zalen maar ook uit professionele eerzucht – in feite idiote stunts uithaalt om ons ook geen minuut langer dan nodig te laten wachten tot we weer muziek kunnen beleven zoals we dat het liefst zien.

De aangekondigde shows:
> Rat On Rafts, seated shows: van 9 t/m 11 juli, twee shows per dag (laatste kaarten verkrijgbaar 9 juli 21 uur)
> Rats On Rafts in een volle zaal: 24 juli
> Iguana Death Cult, op anderhalve meter zonder test, seated show 13 augustus
> Iguana Death Cult, in een volle zaal 14 augustus

Wim du Mortier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s