Del Amitri – Fatal Mistakes

Het voordeel van wat ouder worden is dat er belletjes gaan rinkelen wanneer oude rotten blijkbaar opnieuw de studio zijn ingedoken. Na een radiostilte van bijna 20 jaar, komt de Schotse Band Del Amitri met zijn zevende studioalbum. Voor wie, om met onze demissionair minister-president te spreken, niet direct een actieve herinnering heeft aan de Schotten, geef ik hierbij een hint: je zou ze kunnen kennen van Nothing Ever Happens, een tijdloos indierocknummer dat meeliftte op de Britpop-invasie eind jaren-80, begin jaren-90.  

Dat Justin Currie, bassist, zanger en belangrijkste songwriter van Del Amitri de kunst van aanstekelijke nummers schrijven niet is verloren, blijkt direct zodra we Fatal Mistakes opzetten. You Can’t Go Back klinkt als classic rock met een vette popsaus. Mogelijk zouden The Beatles zo hebben geklonken, wanneer ze zich hadden verdiept in americana. Met All Hail Blind Love wordt goed doorgepakt. Het is een enigszins sarcastische meezinger over de relatie tussen een band en zijn publiek. Ook het daaropvolgende nummer, Musicians and Beer, gaat over een band en wat dat doet met een mens. 

Currie blijkt in vorm, want Fatal Mistakes blijkt een verzameling van pareltjes, die niet snel gaat vervelen. Of het nu over Brexit (Close Your Eyes and Think of England), liefdesverdriet (OtherwiseLosing the Will to Die) of drinken (Missing Person) gaat, Currie weet het goed te verwoorden en je kunt horen dat de band zin had om zijn teksten met muziek te omlijsten. Opvallend daarbij is dat hoewel de lyrics niet altijd even opbeurend zijn, de muziek – voor mij althans – behoorlijk feelgood klinkt.  

Fatal Mistakes duurt drie kwartier en wordt magistraal afgesloten met het ruim zeven minuten durende Nation of Caners, dat begint met een boppende bas en zorgvuldig wordt uitgebouwd tot een rockende aanklacht tegen de vernietiging van de aarde. Je zou willen dat meer bands zo bevlogen een universeel en urgent probleem kunnen aankaarten zonder dat het belerend klinkt. Wat mij betreft is Del Amitri terug van weggeweest en voor wie nog niet eerder van de band had gehoord is Fatal Mistakes ongetwijfeld een aangename kennismaking en een hartelijke uitnodiging om nader kennis te maken via ouder werk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s