Ya Tseen – Indian Yard

Indian Yard van de band uit Alaska Ya Tseen strooit je wat zand in de ogen met openingsnummer Knives. Het lijkt een elektropop album te beloven dat in de lijn ligt van MGMT of Phoenix. Aan het nummer werkt Portugal. The Man mee, ook afkomstig uit Alaska en bondgenoot van de oprichter van Ya Tseen Nicholas Galanin, in hun strijd tegen de gevolgen van het kapitalisme op het milieu en de leefomgeving. Galanin is behalve muzikant die onder verschillende namen al eerder meerdere album uitgaf, toonaangevend kunstenaar. Hij schuwt geen medium om uitdrukking te geven aan zijn creativiteit. Naam en faam kreeg hij bijvoorbeeld met het beschilderen van een huid van een hert met een impressie van de conglomeratie New York. Al zijn werk is emotioneel geladen en neemt stelling in maatschappelijke vraagstukken. En dat geldt ook voor dit album dat klinkt als een uiting van protest. Politicians built the border wall/We gonna raise the children that will make it fall, zingt hij in een van de nummers op Indian Yard. Stelling nemen doet hij vanuit zijn eigen perspectief: Galanin behoort tot de Tlingit en Unangax̂, oorspronkelijke bewoners van Alaska en de eilanden in de Beringzee tussen de continenten Azië en Noord-Amerika.

Net zo veelzijdig als de artiest Galanin is als kunstenaar, zo veelzijdig blijkt het album van zijn band Ya Tseen. Ook geholpen door verschillende samenwerkingen bij verschillende songs – waaronder Stas Thee Boss, Shabazz Palaces, Nick Hakim en Iska Dhaaf – loopt het uiteen van elektrorock, industrial tot r&b en soul. Wat sfeer betreft waart de geest van TV on the Radio rond. Dat maakt Indian Yard vooral een interessant werk om te leren kennen en eens rustig tot je te nemen. Met naar onze smaak als uitbijters opener Knives en het door soul en funk beïnvloede nummers als Get Yourself Together en Synthetic Gods.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s