Crumb – Ice Melt

Het heeft toch iets pretentieus als je een album als een verrassing ‘dropt’. Zorgvuldig voorbereid natuurlijk, zodat de promotors je al weken van tevoren kunnen inseinen over de verrassing die ons te wachten staat. Crumb bedient zich van deze marketingtruc om hun tweede album aan te kondigen. Ice Melt volgt het in 2019 goed ontvangen album Jinx op. De band komt uit Brooklyn en is dus per definitie hip en happening. Ze haken aan bij het succes van een band als Khruangbin. Dromerige melodieën, kwetsbare vrouwelijke zang en een wiegende beat: Crumb is een stukje minder funky aangelegd dan de genoemde referentie en neigt meer naar softe dreampop. Easy listening a la 2021. Music for the masses.

Maakt Ice Melt een ‘surprise drop’ waar? Nou, nee. Niets ten nadele van de roomzachte muziek die het album herbergt – heel kundig gedaan, niks mis mee – maar het levert in elk geval geen gevoel van opwinding op. Ook niet het idee dat we hier met uitbijters in dit genre te maken hebben. Ice Melt is een prettige en goed klinkende plaat die zonder zorgen op een katerige zondagochtend is op te zetten zonder dat er ook maar iemand aanstoot aan zal nemen.

Nou ja, tot Tunnel (all that you had) langskomt. Dit nummer doorbreekt de saaie wiegende droomstaat godzijdank heel even door aan het eind alle registers open te trekken en een band te laten horen die ook los kan gaan en pit kan tonen. Maar het is dan ook samen met een iets pittiger wendingen in openingsnummer Up & Down en single BNR een van de schaarse hoogtepuntjes waar we het hier mee moeten doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s