Alicia Breton Ferrer – Headache Sorbet

Tijdens de eerste lockdown in 2020 werd het stil op straat en voelden we allemaal hoe het is om ineens afgesloten te worden van de mensen om je heen. Iedereen zal het op zijn eigen manier ervaren en verwerkt hebben, maar voor velen is het een emotionele roller coaster geweest vol onzekerheid, angst, melancholie, hartpijn, huidhonger en depressieve claustrofobie. Sindsdien druppelen de creatieve uitingen binnen van muzikanten die iets te doen zochten in isolatie in die periode en elk op hun eigen manier uiting gaven aan hun ervaringen.

Tot die categorie behoort het solo-debuut van Alicia Breton Ferrer Headache Sorbet. De Rotterdamse kennen we van haar bijdragen in de bands The Sweet Release Of Death én Neighbours Burning Neighbours. Met dit album krijgen we weer een ander kantje te zien van deze muzikant, en wel van zéér nabij. Met Garageband op haar computer, wat instrumenten en vooral veel verbeeldingskracht heeft zij een album gemaakt waarin velen van ons zich zullen kunnen herkennen en de herinnering aan die ervaring van een jaar terug terughalen. Headache Sorbet is in die zin een inktzwart broeierig tijdsdocument dat je de stuipen op het lijf kan jagen.

Everything Is Going To Be Alright zingt ze als een mantra terwijl haar stem langzaam meer verbeten klinkt en de dissonante gitaarnoise langzaam om haar in volume aanzwelt… om dan plots in rust en stilte op te lossen. Deze track laat misschien het meest helder horen waarmee we bij deze verzameling van negen thuis gemaakte liedjes mee worden geconfronteerd. In rudimentaire teksten – het lijken soms meer hartenkreten – drukt ze elk liedje weer een ander gevoel uit dat ook haar in die roller coaster overviel. Je hoort haar zichzelf moed inzingen, maar vooral het gebrek aan overtuigingskracht klinkt erin door. In Having Fun somt Breton Ferrer op een cynische toon de dingen op waar ze de zomer plezier aan dacht te gaan beleven, maar waar allemaal een streep door ging.

Muzikaal klinken alle tracks duister en ruw. De muziek is hier geen instrument om je oren te strelen maar om gevoelens over te brengen, sferen te scheppen. In combinatie met die simpele teksten slaat Breton Ferrer steeds weer de spijker op de kop: luister naar deze plaat, prik door de gruizige ontoegankelijkheid heen, trek het aan als een jas, en je bent weer terug in april 2020, op het moment dat je je realiseerde dat dit nog wel even zou gaan duren. Met muzikaal als huiveringwekkend claustrofobisch hoogtepunt het nummer Red Alert. Breton Ferrer schreef het om een paniekaanval te beschrijven en slaagt daar buitengewoon in dat over te brengen.

Maar Headache Sorbet gaat, zoals de naam al suggereert, niet enkel over de ‘hoofdpijn’ die de lockdown veroorzaakte, maar heeft ook oog voor het zoet. In Iggy, vernoemd naar haar kat, horen we Breton Ferrer haar kat lokken om bij haar te komen en vertederd lachen als dat lukt. ‘Iggy, nee, niet doen…‘ Wie katten heeft, zal de troost herkennen die kattennagels in je been kunnen geven. Die troost volgt in die track letterlijk muzikaal als uit de geluiden uit het huis een zalvend thema opstijgt, van een ongepolijste schoonheid die we kennen van bands als Sonic Youth.

Headache Sorbet wordt afgesloten met Delete, een nummer dat in opzet en sound het dichts bij Breton Ferrer’s werk met haar bands komt. Maar er klinkt deze keer hoop door. De tekst klinkt als een aanmoediging om de draad weer op te pakken, daar waar wel die ruim een jaar geleden noodgedwongen hebben moeten loslaten: ‘wees jezelf, het is goed zo’. Delete is een prachtig nummer, en een waardige afsluiter voor een claustrofobisch geslaagd solodebuut dat voor mij de soundtrack gaat zijn voor een bizarre periode die we hopelijk snel achter ons kunnen laten.

Nota bene: Het solo-debuut van Alicia Breton Ferrer verschijnt op het Glove Compartment-label, onderdeel van Subroutine Records. Dit label geeft albums uit op cassette en elektronisch. De kleinschalige aanpak stelt Subroutine in staat om meer werk uit te brengen van Nederlandse talenten.

2 gedachtes over “Alicia Breton Ferrer – Headache Sorbet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s