Verwachtingsmanagement

Dit is bepaald niet mijn lievelingsweek. Ja, dat van die pandemie en zo is ook heel vervelend, maar ik zit er meer mee dat deze week ons online magazine wordt uitgebracht. Je zou zeggen dat dat hartstikke leuk en fijn is, een kroon op een paar maanden hard werken en zo, maar ik vind ‘t eigenlijk een rot moment. Net zo goed als ik het festivalweekend van Left of the Dial minder leuk vind dan de voorbereidingen.

Dat is natuurlijk niet heel uitzonderlijk, in zo’n beetje elke taal zijn er spreekwoorden over dat de weg ergens naartoe belangrijker is dan het doel, maar toch… Met bloed, zweet en tranen hebben we een kleine acht uur aan filmpjes in elkaar geknutseld en dat we nu niks anders meer kunnen doen dan afwachten wat de rest van de wereld ervan vindt, is best irritant. Vooral omdat het de ruimte geeft om ineens over alles te gaan twijfelen.

Het filmpje waar ik bijvoorbeeld nu al een beetje spijt van heb, gaat over cancel culture. Het is een onderwerp dat ons al geruime tijd bezighoudt. En dan bedoelen we dus niet – zoals minimaal vier mensen die ik sprak dachten – dat concerten wegens Corona worden afgelast, maar de bloeddorstigheid waarmee mensen op artiesten springen die in hun ogen iets verkeerd hebben gedaan.

We wisten vooraf dat het ingewikkeld zou worden. In de afgelopen dagen alleen al hebben we de kwestie Bilal gehad, bleek de drummer van Alabama Shakes kinderen te mishandelen en werden Mark Kozelek en Har Mar Superstar door fans beticht van ontoelaatbare zaken. Ik zal er vast nog een paar vergeten en waarschijnlijk kunnen we aan het eind van de week alweer nieuwe namen aan de cancel-lijst toevoegen. Om niet achter de feiten aan te lopen, moesten we dus zoveel mogelijk wegblijven van specifieke gevallen.

Dat was op zich prima, want het ging ons vooral om de vraag in hoeverre je als podium of festival mee moet gaan in vage geruchten, of onbewezen beschuldigingen. Dat we bijvoorbeeld geen artiesten boeken die alleen maar liedjes zingen over dat alle homo’s dood moeten, lijkt me niet heel ingewikkeld. Oké, je hebt vrijheid van meningsuiting en je hoeft daarom van mij ook niet opgesloten worden als je zoiets zingt, maar daar staat tegenover dat wij de vrijheid hebben om onze deuren voor jou gesloten te houden. Een stuk lastiger wordt het wanneer iemand van iets wordt beschuldigd, maar er geen bewijs is. Waar trek je dan de grens?

Het leek ons op z’n minst de moeite waard daar eens met wat mensen over te praten, maar de muziekprofessionals stonden nou niet bepaald in de rij. Zelfs als we uitlegden dat het niet de bedoeling was dat het een sensatieverhaal werd waarin alle misstappen van artiesten werden doorgenomen, durfden de meeste mensen het niet aan. Maar ze vonden het stuk voor stuk wel een belangrijk onderwerp en ze waren heel benieuwd naar het eindresultaat. Ach ja, als iemand mij had gebeld, had ik me er misschien ook wel zo makkelijk vanaf gemaakt.

Uiteindelijk hebben we best aardig een beeld kunnen schetsen van wat cancel culture is, en toch heb ik dus nu al een beetje spijt. Dat heeft vooral met de verwachtingen te maken. Mijn verwachtingen over andermans verwachtingen om precies te zijn. Naar mijn idee verwachten potentiële kijkers iets heel spectaculairs. Zoals automobilisten die bijna hun nek verdraaien als er op de andere rijbaan een ongeluk is gebeurd. En die kijkers gaan teleurgesteld zijn. Voor hen zal het filmpje veel te genuanceerd zijn. Het enige voordeel is wel dat we daardoor dan niet zelf gecanceld zullen worden. Was leuk voor de publiciteit geweest, maar veel te veel gedoe na al die maanden keihard werken.

Minke Weeda

Vergeet het niet! Vrijdag 2 april verschijnt om 17.00 uur de nieuwe editie van het magazine van Rock ‘n’ Roll Highschool. Dit keer eens niet op papier, maar in audiovisuele vorm. Abonneer je op het youtube-kanaal of kijk op deze website.

Het programma van de presentatie ziet er als volgt uit:

Een gedachte over “Verwachtingsmanagement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s