Mogwai: „We zijn door de jaren heen enorm veranderd”

Voor het opnemen van As The Love Continues trok Mogwai ’naar het buitenland’. „We zijn naar Engeland gegaan. Dat beschouw ik als buitenland”, zegt Stuart Braithwaite. De toon is gezet: we hebben een rechtgeaarde Schots nationalist aan de lijn. De voorman van de vanuit Glasgow opererende band is uitgesproken in zijn politieke voorkeuren. Ook al valt in het gesprek het woord Brexit af en toe, begeleid door het f-woord, daar gaan we nu even niet dieper op in. Want Mogwai heeft een nieuw album. Hun tiende nota bene. Meer van hetzelfde? Stuart Braithwaite vindt stellig van niet: „Dit is een van de albums waar ik het meest blij mee ben.”

Door: Wim du Mortier

Elf nummers, tien instrumentaal. Mogwai pakt stevig uit op hun nieuwe plaat waarop de kernwaarden zijn behouden: spanningsopbouw, sfeer, groots klinkende hoogtepunten. Een nummer heeft ook tekst en is direct het meest toegankelijke van de reeks.

De instrumentale songs hebben titels als Fuck Off Money, It’s What I Want To Do, Mum of Ritchie Sacramento. Beeldende teksten, die je verleiden op zoek te gaan naar een achterliggende betekenis. Zoals openingsnummer To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth. „We hebben een lijst met titels en daar pikken we er een uit voor elk nummer. Die titels zijn dingen die we lezen of die we iemand horen zeggen. Het heeft verder helemaal geen betekenis en we willen er ook niets mee zeggen aan de luisteraar. Voor ons is het geven van een titel een manier om de songs van elkaar te kunnen onderscheiden, verder niets. Ik denk ook veel langer na over het geluid van een gitaar voor één nummer dan over alle titels voor de hele plaat.”

Stuart Braithwait

„Als iemand Fuck Off Money graag wil uitleggen als anti-kapitalistisch, dan hebben we daar helemaal niets tegen. Maar het zijn gewoon drie woorden bij elkaar. Ritchie Sacramento heeft een grappige achtergrond. Een vriend van ons die een platenzaak heeft zei die naam eens toen hij de naam van muzikant Ryuichi Sakamoto probeerde uit te spreken”, schaterlacht Braithwaite. En de titel van de plaat? Ook daar zit niks achter, legt hij uit. „Het is iets dat de dochter van Martin Bulloch een keer zei. Ik vind de positiviteit die erin doorklinkt wel mooi.”

Uitontwikkeld
As The Love Continues is afgelopen zomer opgenomen, op een moment dat de lockdown daar even de ruimte voor gaf. Aanvankelijk was het plan om de plaat in de VS op te nemen, maar corona stak daar een stokje voor. Dat had wel als voordeel dat de band meer tijd dan normaal had om de nummers uit te werken. De extra maanden zijn gestoken in het slijpen van de arrangementen en de songs. Dat verklaart waarom Braithwait er zo tevreden over is.

„Ik denk dat het album daarom weer nieuwe dingen brengt ten opzichte van ons voorgaande werk. Het is ontegenzeggelijk Mogwai. Maar we proberen weer nieuwe dingen uit. Het is daarmee een van onze meest ontwikkelde platen. Ik hoop dat mensen dat zullen horen.”

Ook al vindt je de in hoofdzaak instrumentale post-rock van de Schotten nog zo mooi, heb je dan nog trek in een tiende? Of anders gezegd, al ben je nog zo dol op hamburgers, als je die te vaak op het menu hebt staan, raak je er op uitgegeten. „Maar dit is wel weer een hele, hele lekkere vegan burger”, zegt Braithwaite met een glimlach. En een beetje defensief: „Er is geen wet dat ik niet tien albums kan maken die ik goed vind”.

Hoor je dit geluid nooit van fans? Dat ze zeggen, ‘waarom proberen ze niet eens een plaat met alleen songs met tekst te maken’?

„Ik heb daar heel lang over nagedacht. De zang niet het sterkste punt van Mogwai. Wel goed genoeg, maar niet het beste. Een plaat met enkel gezongen nummers zou daarom voor mij gevoel niet ons beste album worden. De baspartijen zijn in gezongen nummers veel simpeler om ruimte te maken voor de woorden. Maar ik vind de baspartijen van Dominic Aitchison juist een van de beste dingen van Mogwai. Dus nee, ik denk dat dat geen goed idee is. Het zou veranderen om het veranderen zijn.”

Je hebt politiek uitgesproken opvattingen. Vind je het niet jammer dat je die nu niet in songteksten kunt uiten?

„Onze muziek draait meer om escapisme, of is bij gebrek aan een beter woord romantisch te noemen. Een Mogwai-luisteraar wil volgens mij niet herinnerd worden aan hoe erg Brexit is. En bovendien het we niet het vermogen om dat goed te doen. Wij zijn niet Chuck D of Bob Dylan. Dat zou ik wel willen, maar ik ben dat niet.”

Mogwai, foto’s Antony Crook

Compleet anders
Braithwaite legt uit dat de band voortdurend zoekt naar vernieuwing. Ze halen inspiratie uit het uitproberen van nieuwe sounds of instrumentatie. Het is ook zeker niet uitgesloten dat ze bijvoorbeeld eens iets volledig akoestisch uitvoeren, of enkel met elektronische instrumenten. Hij verzet zich daarom tegen het beeld dat de Schotten steeds weer hetzelfde trucje presenteren. „Wat we nu doen is heel verschillend in vergelijking met ons eerste werk. Misschien dat het mensen niet zo opvalt omdat de veranderingen geleidelijk zijn gegaan. Maar als iemand luistert naar de eerste paar platen en dan naar de nieuwe, die zal horen dat het echt compleet anders is. De manier waarop we opnemen, de instrumentatie die we gebruiken, de complexiteit van de nummers: ik denk dat we door de jaren heen enorm zijn veranderd.”

„Dit is gewoon wat we heel graag doen”, zegt Braithwaite met nadruk. Er is geen sprake van de ook de band uitgekeken zou raken op de Mogwai-formule. „Dat is geen vraag. Ik ben nog altijd erg blij met wat ik doe. Al sinds ik als teenager begon met muziek maken. We kunnen er nu ook nog steeds ons brood mee verdienen. Als is dat wel sterk afhankelijk van het spelen van concerten. Dus ik hoop dat dat weer snel mogelijk wordt. En zo niet, dan zal er snel weer een nieuwe plaat van ons komen. Want een jaar lang niks doen, dat lijkt me verschrikkelijk. We hebben als band veel lol gehad bij het schrijven en opnemen van deze plaat. De afgelopen zomer voelde het als een vakantie, ook omdat we er voor naar het buitenland mochten. We maken nog graag muziek. En misschien wel meer dan voorheen. We waarderen nu nog meer dat we het geluk hebben dit te kunnen doen.”

Lees ook de recensie van As The Love Continues

De Vier Van…. Stuart Braithwaite

Welke albums hebben de muzieksmaak van de voorman van Mogwai gevormd? En hoe horen we dat terug in hun nieuwe album As The Love Continues? Dit is wat Stuart Braithwait er over vertelt:

2 gedachtes over “Mogwai: „We zijn door de jaren heen enorm veranderd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s