Mogwai – As The Love Continues

To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth‘. Het nieuwe album van Mogwai opent met een zacht uitgesproken zin die je fantasie aan het werk zet. Het blijkt een zin te zijn die is opgenomen terwijl een vriend van de Schotse band, Benjamin John Powers van Blanck Mass, in zijn slaap lag te praten. Een gestolen moment. De opening van de verzameling nummers is even suggestief als ontnuchterend. Want volgens Mogwai moet je er geen enkele betekenis aan hechten. Dat geldt ook voor alle titels van de liedjes. Uit een gesprek met voorman Stuart Braithwaite leren we dat ze standvastig zijn in wat ze al die jaren beweren: titels worden geplukt uit een lijstje die ze steeds aanvullen met dingen die ze horen of lezen. Volkomen betekeningsloos.

Door klimaatverandering wordt het weer vooral meer volatiel. Dat kun je je nauwelijks voorstellen, met Schotland in gedachten. Hoewel, het is er niet zo zeer volatiel, eerder heel stabiel regen- en stormachtig. Als je er al eens bent geweest, buiten de paar steden, kun je je iets voorstellen bij de weidse landschappen die Mogwai al sinds de jaren negentig schildert in hun albums. Het is alsof je de regen in je gezicht voelt en de wind aan je bene voelt trekken. Het is als natuurgeweld dat je overspoelt.

As The Love Continues kun je ook lezen als As Mogwai Continues… Het is hun tiende album. En in al die tijd zijn ze vast blijven houden aan het maken van lang uitgesponnen instrumentale nummers die het moeten hebben van sfeer, opbouw en vaak een stormachtig hoogtepunt. Het succes zit ‘m natuurlijk ook in de melodieën die een hoofdrol spelen. Anders was het suffe ambient geweest. De muzikale achtergrond van de band, met wortels diep in punkrock, zorgt voor een spannend randje in de muziek van de Schotten. Dan klinkt door de sfeer en melodie ook de rafelrand door, gaat de band los. Die volatiliteit in de muziek van Mogwai maakt dat je je er door mee kunt laten voeren, op de golven van de stemmingswisselingen.

Zoals gebruikelijk staat er weer een nummer op de nieuwe plaat met zang. Ritchie Sacrementolees in ons interview met Stuart Braithwaite de grappige uitleg over deze titel – doet sterk aan de shoegaze van Ride of Idlewild denken. Het blijven rare intermezzo’s, die puntiger liedjes met coupletten en refreinen en bewijzen dat Mogwai weldegelijk in staat is een prima popliedje te schrijven.

Conclusie? As The Love Continues is een logisch vervolg op al wat Mogwai heeft laten horen door de jaren heen. Het zijn prachtige nummers die ze aan hun uitgebreide lijst toevoegen. Maar niet zo onderscheidend dat je van verrassing van je stoel schuift. Voer voor fans dus, maar ook een prima instappunt voor wie ze nog niet kent. Want het is wél de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s