Smith & Burrows – Only Smith & Burrows Is Good Enough

Smith & Burrows zijn feitelijk Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (Razorlight, We Are Scientists). Het is een gelegenheidsduo dat elkaar niet voor het eerst heeft gevonden. Na wat inleidende schermutselingen werd in 2011 het album Funny Looking Angels uitgebracht, met daarop het prachtige en politiek geladen When the Thames Froze. Na een stilte van tien jaar hebben de mannen elkaar weer gevonden en verschijnt het volgende album: Only Smith & Burrows Is Good Enough.

Door: Ronald Houtman

Bezat Funny Looking Angels meer naar de sound van Editors, Only Smith & Burrows Is Good Enough is veel meer poppy en duidelijk anders ingezet. De heren richten zich veel meer op de mainstream popmuziek en de nummers zijn bijna zonder uitzondering luchtig aandoende songs, die lekker in het gehoor liggen. Dat begint direct met het openingsnummer, All The Best Moves. Dit nummer, al behoorlijk veel op de vaderlandse radiozenders te horen, is gewoon een lekkere meezingnummer. Dezelfde insteek is gevolgd bij Old TV Show, dat een oppervlakkige gelijkenis vertoont met het openingsnummer.

Gelukkig grijpen de heren ook even terug naar het verleden. Parliament Hill is duidelijk verwant aan When The Thames Froze. Het vormt een mooi en goed gearrangeerd rustpunt halverwege het album en is zonder twijfel het mooiste nummer van het album. Het wordt gevolgd door het luchtige Bottle Tops, waarna I Want You Back In My Life volgt, het best te omschrijven als een uptempo ballad. Een leuk nummer met verrassende muzikale wendingen. Ook al blijft het allemaal erg veilig.

Het zelfde ‘op safe gaan’ is ook aanwezig in Aimee Move On. Het nummer begint rustig en doet erg ‘Editors-achtig’ aan. Maar na het eerste couplet gaat het toch weer meer de poppy kant op. Hetzelfde geldt voor het slotnummer. Het begint beloftevol, maar na het intro is het toch weer een luchtig popliedje.

Only Smith & Burrows Is Good Enough is geen slecht album. In tegendeel, het is prima geproduceerd, zit muzikaal goed in elkaar en de heren vullen elkaar muzikaal en qua zang prima aan. Vrijwel alle nummers zijn voorzien van een luchtig sausje en zal bij de het gros van de popliefhebbers zeker in de smaak vallen. Anderzijds druipt de commercie er vanaf. Op zich ook niet erg, de schoorsteen moet immers blijven roken bij de heren Smith & Burrows. Maar zij zoeken de grenzen van hun muzikale kunnen niet op. Daardoor wordt het album nergens echt spannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s