Wees duidelijk

Nog even en het is een jaar geleden dat we het laatste concert in Rotown hebben gehad. Het podium is daarna niet compleet leeg gebleven; we hebben wat sessies opgenomen en we hebben ook nog dingen op andere plekken georganiseerd, dus het jaar is niet helemaal muziekloos voorbij gegaan, maar toch. Een jaar.

Minke Weeda neemt ons in haar column mee op het hobbelige pad dat hopelijk terug naar normaal leidt. Dj, fan van The Ramones, directeur van Rotown, eigenaar van de Rock n Roll Highschool: duizendpoot Minke Weeda vormt met al haar activiteiten en niet te stuiten positiviteit een spil in de Rotterdamse muziekwereld.

Als je me dat toen had verteld, had ik je vierkant uitgelachen. En in alle eerlijkheid: er waren mensen die voorspelden dat het gebrek aan live muziek heel lang zou kunnen gaan duren, maar ik wilde het gewoon niet geloven. Vol optimisme bleven we hier denken dat het een kwestie van weken was voor we weer aan de slag konden gaan.

Dat optimisme heeft ons er aardig doorheen weten te slepen, maar het is nu wel bijna op. Ja, we weten dat de eindstreep nu in zicht is en dat de vaccinaties er ergens in de loop van het jaar voor gaan zorgen dat we weer normaal ons werk kunnen doen. Maar dat het nog steeds onduidelijk is wannéér dat precies is, weegt nu zwaarder dan ooit.

We willen zo graag weer concerten organiseren. Zelfs al is het maar voor 30 man en moet er een onredelijke hoeveelheid subsidiegeld bij. Dat is dan maar zo. Artiesten moeten spelen en onze technici moeten aan het werk. Maar wanneer kunnen we die concerten plannen? In maart? Die kans wordt met de dag kleiner. Moeten we dan inzetten op april of mei? Zelfs dat lijkt nu onzeker. Natuurlijk zouden we het er gewoon op kunnen gokken, maar wat als we een goed gevuld mei-programma hebben dat toch niet door kan gaan? Verplaatsten naar het najaar gaat amper, want dat zit al tjokvol met concerten die in 2020 hadden moeten plaatsvinden.

Onze bezoekers denken soms dat wij meer weten over de maatregelen die er wel of niet aan zitten te komen. Dat kon niet minder waar zijn. Alle poppodia moeten net als iedereen de persconferentie afwachten om te horen of er weer concerten mogelijk zijn. Vaak duurt het daarna zelfs nog dagen voordat het duidelijk is wat de voorwaarden voor het organiseren van een evenement precies zijn. Die onzekerheid is wat ons werk het afgelopen jaar het moeilijkst heeft gemaakt.

Wij kunnen ons geld maar één keer uitgeven en dat doen we natuurlijk het liefste aan live muziek. Als duidelijk is dat we geen publiek mogen ontvangen, zorgen we ervoor dat ons publiek via opgenomen sessies toch nog nieuwe bands kan leren kennen. Beide opties vragen een andere voorbereiding en zijn niet binnen twee dagen geregeld, dus als we in het voorjaar een mooi programma willen kunnen bieden – live of online – , moeten we nu aan de slag.

Daarom hoop ik heel erg dat er vandaag of morgen een persconferentie komt waarin heel duidelijk wordt gezegd wat de verwachtingen zijn. Wij snappen ook wel dat een gemuteerde variant van het virus alles ineens weer anders kan maken, maar er moeten toch al ideeën zijn over hoe lang horeca en podia nog gesloten zullen blijven. Als men vol vertrouwen is dat er na 9 februari weer van alles mogelijk is, geweldig. Als men dat niet is, zeg het dan gewoon. Zo snel en zo duidelijk mogelijk. Dan kunnen wij tenminste weer aan de slag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s