Coup

Onmogelijk om het na de gebeurtenissen van de afgelopen weken níet over ‘Politiek’ (Bram Vermeulen & De Toekomst) te hebben, terwijl het op deze plek feitelijk over ‘The politics of dancing’ (Re-Flex) zou moeten gaan. Maar Orange Donny blijft tot in zijn laatste dagen als president een onuitputtelijke bron van muzikale inspiratie.

Het gepeupel dat het Capitool bestormde had als motto ‘I’m with stupid’ (Pet Shop Boys) en heel even zag het ernaar uit dat ‘The lunatics have taken over the asylum’ (Fun Boy Three). Domheid is absoluut geen schande, maar je hoeft er ook niet mee te koop te lopen, zo bewees deze – hoewel zeer verontrustende – maar gelukkig van grenzeloze stupiditeit getuigende poging tot een ‘Coup’ (23 Skidoo). Hoewel de horde nog steeds in een ontkenningsfase verkerende Trump-fans, neo-nazi’s, complotdenkers, QAnon aanhangers, rechts-extremisten en doorsnee tuig grotendeels duidelijk herkenbaar op camera’s is vastgelegd, presteerden sommige schlemielen het te ontkennen dat zij met de broek op de enkels waren betrapt. Dat het een actie was van Antifa. Of dat ze door de menigte ‘naar binnen waren geduwd’: ‘It wasn’t me’ (Shaggy). Het wordt een fluitje van een cent voor ‘The F.B.I.’ (The Shadows) om die gasten op te pakken en dan luidt het ‘Good morning judge’ (10CC) en vervolgens ‘Behind the bars’ (Elliott Smith) ermee.

Nadat het stof enigszins was neergedaald, buitelde je op Facebook over het leedvermaak om de idiote bestorming. In filmpjes en middels knip- en plakwerk met Photoshop werd de draak gestoken met de rellende mafkezen. Waarbij een hoofdrol was weggelegd voor ‘QAnon sjamaan’ Jake Angeli, die vestimentair gezien een bijzonder slechte imitatie ten beste gaf van Jamiroquai en op wie ‘Virtual insanity’ zonder meer van toepassing is. Een en ander ging zó ver dat Jay Kay/Jamiroquai zich genoodzaakt zag te verklaren dat hij NIET aanwezig was in het Capitool. Nu, als dat niet ‘Ironic’ (Alanis Morrisette) is, dan weet ik het niet meer.

Zelf keek ik urenlang naar CNN om live getuige te zijn van de grimmige apotheose van een presidentschap dat Amerika nog steeds in vuur en vlam kan zetten. Mijn gedachten daarbij? ‘This is fascism’ (Consolidated). Dit was ‘The unacceptable face of freedom’ (Test Dept.) en ‘We dont’t need this fascist groove thang’ (Heaven 17). Dagen later bekeek ik de hoes van het debuutalbum van Bad Brains, waarop is te zien hoe de bliksem inslaat op het Capitool. Inmiddels is het duimen dat Trump, evenals Bad Brains destijds (maar dan om andere redenen) ‘Banned in D.C.’ wordt, voordat de klojo nog meer schade kan aanrichten.

Bij de steeds verder door de journalistieke ondergrens zakkende talkshow OP1 mochten daarna T. Bidet en holmaatje Wybertje van Haga aanschuiven, waarbij de eerste zich nogmaals presenteerde als de Mini-Me versie van Trump en met droge ogen verklaarde ‘The Donald’ als president nog altijd als ‘The greatest’ (Cat Power) te zien, hetgeen kan tellen als negatief stemadvies. Factcheckers constateerden na afloop dat van de 15 in deze uitzending gebezigde uitspraken van het ‘Lavender’ (Marillion) snuivende opneukertje, er 14 als ‘Lies’ (The Knickerbockers) de boeken in mogen gaan. Met de verkiezingen in maart in aantocht wellicht als waarschuwing voor het bruine gevaar nog maar eens ‘O Nederland, let op u saeck’ (Marrukmusic) van stal halen en door de speakers jagen.

DJ 45Frank

Afspeellijst met de in de column genoemde nummers.

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber. Zijn column op MuziScene.nl schrijft hij op persoonlijke titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s