Aaron Frazer – Introducing… Aaron Frazer

Soul kickers opgelet, want dit is weer zo’n heerlijk plaatje dat bewijst dat goede soul niet oud hoeft te zijn. Samen met producer Dan Auerbach (The Black Keys, Blacroc) die ook op de meeste nummers te horen is als gitarist en/of achtergrondzanger, schreef drummer/zanger Aaron Frazer een frisse introductie.  

De zoetgevooisde falsetstem van Frazer is een uitstekend visitekaartje. Zijn zang is zowel eigentijds en tijdloos. Dat hij weet waar Abraham de mosterd haalt is prettig. Bovendien haalde Auerbach de crème de la crème van Amerikaanse sessiemuzikanten over om hun steentje bij te dragen. Zo zijn er bijdragen van o.a. leden van de Memphis Boys (die speelden op Dusty Springfields Son of A Preacher Man en Aretha Franklins You Make Me Feel Like A Natural Woman) en percussionist Sam Bacco, die eerste percussionist en assistent-paukenist van het Nashville Symphony Orchestra is.  

Introducing… opent met het midtempo You Don’t Wanna Be My Baby, dat naast Auerbach en Frazer werd geschreven door de legendarische 80-jarige songwriter L.Russell Brown, die o.a. hits schreef voor collega-falsetto Frankie Valli. Het is een fijne binnenkomer van de rollercoaster die het twaalf nummers tellende schijfje eigenlijk is. De mix van soul uit het midden van de jaren ’60 – met Auerbachs specifieke gevoeligheden (Over You), nummers met een boodschap in de dictie van Gil Scott-Heron (Bad News) en opbeurende liefdesverhalen verteld door middel van een mix van disco, gospel en doo-wop (Have Mercy) – is zo authentiek dat je je grootje er eenvoudig mee in de maling neemt. Toch heeft Frazer zich niet alleen laten inspireren door northern soul 45s vinyl singles. Luister bijvoorbeeld naar Done Lyin dat een mix is van R&B- en Chicago-steppers uit de jaren-90, terwijl Can’t Leave It Alone onmiskenbaar wortelt in hip-hop. 

Dat zowel Frazer als Auerbach met regelmaat stellen dat ze geen retro-album hebben willen maken moeten we echter toch met een korreltje zout nemen. Dit neemt niet weg dat Introducing… Aaron Frazer een andere kant laat zien van de drummer van Durand Jones & The Indications (Young Americans), want hij kan zich op dit album volop uitleven, zonder rekening te hoeven houden met Jones. Kortom, de introductie is geslaagd en we kijken nu al uit naar het vervolg. 

Een gedachte over “Aaron Frazer – Introducing… Aaron Frazer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s