Durand Jones & The Indications – Private Space

Met een gemeenschappelijke voorliefde voor oude soulplaten vormt in 2012 aan de Indiana University Jacobs School of Music een stel studenten op initiatief van Durand Jones, Aaron Frazer en Blake Rhein de groep Durand Jones & The Indications. In twee jaar tijd schrijven zij en nemen zij op wat later hun debuutalbum zal worden.  Negen jaar later brengen ze hun derde langspeler uit. En wat voor één: Private Space is de funky liefdesbaby die voortkomt uit de hereniging van de groep na een eenzaam 2020 en loopt over van de passie. 

Door: Demi Drost 

Love Will Work It Out, het eerste nummer op het album, beschrijft de ervaring van de muzikanten gedurende de coronapandemie. De stilte op straat, de wanhoop, het verlangen naar gezelschap; stuk voor stuk herkenbare gevoelens. De tekst is kwetsbaar, maar heeft een duidelijke, hoopvolle boodschap: heb vertrouwen in de liefde. Het nummer biedt geborgenheid, troost misschien zelfs, en is als een warme, muzikale omhelzing.  

Na een moment te hebben stilgestaan bij wat we achter ons laten, kunnen we tijdens Witchoo met tijdens hernieuwde moed de dansvloer op stappen. Het nummer is uitnodigend en geweldig groovy. Over More Than Ever zegt Jones: “I’ve never felt so sexy as when I was singing that track,” en dat hoor je. Nummers als deze zijn op zijn stem geschreven en de achtergrondzang door Kate Mattison en Aisha Curtiss is als de kers op de taart. Dat ook Frazer er wat van kan, bleek al uit zijn solo-album en hij bewijst dat wederom in het intieme Ride Or Die, alsmede in het daaropvolgende The Way That I Do. Toch zorgen de twee stemmen tezamen voor net dat extra beetje magie; Sexy Thang en Sea of Love zijn daar het schoolvoorbeeld van. Wanneer onze dansavond zijn einde nadert, is er nog tijd voor één fijn nummer als cooling down voordat we thuis onze eigen private space opzoeken: het harmonieuze I Can See.  

Is het album baanbrekend en uniek in zijn soort? Wellicht niet per definitie. Dat neemt niet weg dat het steengoed in elkaar zit. Het heeft soul, is zowel dansbaar als zwoel en straalt een overweldigend gevoel van liefde uit. Tijdloos als de plaat is, definieert Private Space voor mij de essentie van muziek. Ik word er bijzonder gelukkig van, en ik vermoed vele (retro-)soul- en discoliefhebbers met mij. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s