Half Japanese – Crazy Hearts

Dat ook een halve Japanner oud kan worden, is een verheugend feit. En dat er daarbij niets van de oorspronkelijke inzet en experimenteerdrift verloren is gegaan nog meer.

Door: Paul Henning

De oorspronkelijke grunge/punkband Half Japanese dateert al uit 1975, maar na dertien albums in verschuivende bezetting is hun veertiende toch weer een verrassing: het klinkt alsof ze net zijn begonnen. Nog steeds wordt hun geluid bepaald door een rammelde indie-vibe, sommige nummers lijken half af, teksten lijken ter plekke in elkaar verzonnen en aan elkaar geplakt, maar er komt een gevoel uit dat je ogenblikkelijk vloert. Want dat is de grote kracht van deze plaat: het is het ultieme antigif tegen donkere gevoelens.

De nummers worden gebracht met een naïviteit en opgeruimdheid waarvan de tranen in je ogen springen. Daniel Johnston mag dan overleden zijn, hij is niet verdwenen: zijn geest heeft zich met dubbele kracht in het Half Japanese-universum gestort. In zingzang, praatzang, lulligheid, naïviteit – een band die wegkomt met ’At the end of the rainbow I found you’ heeft voor mij het pleit gewonnen. En dat is omdat ze het menen. Omdat er geen greintje sarcasme in zit. Omdat ze niet het slimste jongetje van de klas willen zijn. Niet de grootste bek hebben. Maar pretentieloos hun eigenste eigen muziek maken. Is het punk? Is het grunge? Is het garage-door-de-urban-jungle-heen-gesleepte rock? Nee, het is folk, het is hardcore, het is 80-er jaren, het is alles en niks, en het is verdomd aanstekelijk. Of in hun eigen woorden: Wonderful Marvelous Grateful Delightful Beautiful Masterful. Congratulations on a job well done.

Oordeel: 300 sterren, en het spijt me van al die andere die ook tevoorschijn zijn gekomen, maar je moet niet overdrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s