Calexico – Seasonal Shift

Hoewel het niet nodig lijkt om de band voor te stellen, doen we het voor de zekerheid toch even. Calexico is een indie-rock band met invloeden van americana, tex mex en latin als mariachi en cumbia. De naam van de band, die ruim dertig jaar actief is, komt van het grensplaatsje Calexico in het zuiden van California. Hoewel de samenstelling van de band steeds verandert, zijn oprichters Joey Burns (gitaar, zang) en John Convertino (drums) constant betrokken.  

Met Seasonal Shift brengen Burns en Convertino een ode aan feestdagen. Daarmee is Seasonal Shift naar eigen zeggen geen typisch kerstalbum, al doen timing van de release en titel van de meeste nummers, anders vermoeden. Met name het slotnummer, een reprise van Mi Burrito Sabanero, dat op menig Spaanstalig kerstverzamelalbum staat bevat letterlijk kerstboodschappen in allerhande talen, zelfs in het Nederlands.  

Op de reguliere versie van dit cumbia-nummer over een tocht per ezeltje naar Bethlehem, elders op het album, wordt Calexico bijgestaan door de Guatemalteekse zangeres Gaby Moreo. Het is overigens niet de enige gastbijdrage op dit album dat naast origineel werk o.a. ook de covers Christmas All Over Again van Tom Petty & The Heartbreakers en Happy Xmas (War Is Over) van John Lennon & Yoko Ono bevat. Zo horen we op Heart Of Downtown bijvoorbeeld desertrocker Bombino en op Tanta Tristeza de portugese fadozangers Gisela João.  

Daarmee heb ik meteen de twee indrukwekkendste nummers van dit album genoemd. Heart Of Downtown komt het dichtst in de buurt van de beschrijving desert noir, een label waarmee Calexico doorgaans wordt gekenmerkt. En hoewel het begin van Tanta Tristeza, dat zich laat vertalen met ‘zoveel verdriet’, ook onder deze noemer valt, wordt het pas echt prachtig zodra de 37-jarige João, die in eigen land een gevierd artiest is, van zich laat horen. 

Seasonal Shift is van alle markten thuis, maar toch het meest van de kerstmarkt. Daar kunnen de nummers met Bombino en João, noch Sonoran Snowball, waarop Camilo Lara van Mexican Institute of Sound een prettig gestoord stempel drukt waar Manu Chao een puntje aan kan zuigen, niets aan veranderen. Daarmee komen we tot de slotsom dat Seasonal Shift een album is dat je gerust onder curiosa kunt archiveren en dat het dat archief zelden zal verlaten. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s