Tom Vek – New Symbols

Als een duveltje uit een doosje is daar ineens Tom Vek met een nieuw album. Tegen alle wetten van de industrie in, eigengereid. En het is deze keer een pakketje dat hij door de brievenbus stopt: niet alleen een geweldige nieuwe plaat, maar ook een plan voor een zelf te ontwikkelen geluidsdrager die hij Sleevenote noemt. Met dat draagbare apparaatje zegt hij op muziekliefhebbers te mikken die wel digitaal luisteren, maar toch op albums gericht zijn en dol zijn op het bijbehorende artwork. Via crowdfunding gaat Vek nu op zoek naar mensen die dit project willen steunen.

Pardon, hoor ik je denken. Een album, een apparaat… Ja en Tom Vek brengt zijn nieuwe album dan ook nog eens gewoon op donderdagochtend uit! Foei! Dat hoor je dus op doe vrijdag te doen, net als alle andere platenmaatschappijen! En dat album wordt dus enkel digitaal uitgebracht. Tevergeefs zul je zoeken naar de versie op vinyl. Dus in een tijd waarin de muziekindustrie juichend meldt dat bakken vol lp’s over de toonbank gaan, brengt Tom Vek zijn plaatje enkel en alleen digitaal uit.

Het geeft een beetje een indruk hoe DIY Tom Vek werkt. Hij trekt zich ook al niet veel aan van de wetten dat je als artiest zo af en toe eens iets van je moet laten horen om een fanbase te bouwen; we hebben zes jaar lang sinds het verschijnen van de derde album Luck niets meer van hem vernomen. En dan nu ineens op woensdagavond een nieuwe profielfoto op sociale media en donderdagochtend een 8 nummers tellend nieuw album op onder andere Spotify en Bandcamp.

Goed, zover de opwinding. New Symbols sluit naadloos aan bij ouder werk van Vek, maar doet daar op zijn minst ook in niets voor onder. Weer horen we die groovende ritmes, zijn lijzige beetje depri zang die altijd een tikkie overstuurd klinkt met vooral veel mid, en die voor zijn sound kenmerkende bijna industrieel klinkende drums. De sound van Vek is uit duizenden te herkennen. De acht composities zijn zonder uitzondering lang uitgesponnen nummers, electrorock met flirts naar dub en punkfunk. Krautkenmerken in de opbouw, vaak schijnbaar eindeloos voortmalend in een zelfde thema, tot die onvermijdelijke heerlijke wending als een soort verlossing komt. De sounds doen regelmatig aan New Order denken, zonder daar ook maar enige manier daar een kloon van te zijn. Tom Vek is daar veel te ehhh… Tom Vek voor.

Met openingsnummer Survive zijn we gelijk thuis. De Engelsman trek ruim zes minuten uit om uit een enkele synthklank een bruisende track te bouwen rond de frase I Know We Will Survive, wat verdacht optimistisch klinkt in de doorgaans minder vrolijke sfeer in de muziek van Vek. Het is ook meteen de hardst rockende track van de plaat. Met Slippery Fish slaat Vek een heel andere weg in. De track heeft jazzy beats, ingehouden swingend, Vek praatzingt. Het nummer doet qua instrumentatie en sfeer aan Thomas Dolby denken.

All The Time In The World is een voorbeeld van wat je een typische Vek-productie zou kunnen noemen. Een groovend ritme en zijn bijna als een rap gepresenteerde zang neemt ons lang bij de hand tot het bijna gaat vervelen en een subtiele wending volgt en het eindigt in een instrumentaal stuk met een verslavende melodie, en dan als een open einde stopt. My Child heeft dankzij een herhaald bas akkoord een duistere sfeer, een beetje zoals Tricky onheilspellend kan klinken. Whased Up On The Beach is helemaal gebouwd rond een basriff die zo uit het repertoire van Lou Barlow gestolen zou kunnen blijken, die zwaar overstuurd mag aftrappen tot in de refreinen de vet klinkende synths de zon doen doorbreken. Heerlijk.

Tom Vek is terug, het was weer zes jaar wachten. Maar dan hebben we ook wat. New Symbols is een van zijn beste platen. En dus wordt dit zo’n gapend gat in je platenkast, ook vanwege dat uitgesproken artwork. ‘Waar heb ik die plaat gelaten? Oh nee, die was alleen digitaal’. Of zou hij toch op een gegeven moment door de knieën gaan en er een stapeltje laten persen?

En een video bij een single? Nee, die is er natuurlijk ook niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s