I Believe In My Mess – Do Unto Others

Frank van Praag en Geert de Groot vormen samen in een parallelle werkelijkheid I Believe In My Mess. De twee die we kennen van Scam C Baby leven zich al een paar jaar uit in het maken van instrumentale stukken die – zo gebiedt de conventie ons het te noemen – filmische muziek.

Maar misschien doen we het daarmee wel tekort. Want debuutalbum Do Unto Others is veel te veelzijdig, boeiend en luisterwaardig voor een gemiddelde soundtrack bij een film. Tien geweldig klinkende stukken – geworteld in een fascinatie van het duo voor dub, krautrock en elektronische muziek – vormen met elkaar een heerlijke luistertrip die geen seconde verveelt.

Nee, dat het in hoofdzaak instrumentale muziek is, vormt geen moment een probleem. Bovendien zijn menselijke stemmen allerminst afwezig in de composities van Van Praag en De Groot. In titelsong Do Onto Others horen we een spreker uitleg geven over wat empathie is. En op andere momenten duiken in de nummers stemmen op, samples zo lijken het, of klinkt het alsof stemmen op de achtergrond de melodie meezingen. In Slapped By Poetry en It Makes You Mad horen we zowaar zang. Die laatste track is een kolkende mix van R&B, funkrock en rap. Om met afsluitend Hear You Calling weer te belanden in een soort dreampop. Door een stem die doet denken aan You got to move it! worden we op een zacht rollende baspartij voorbereid om voorzichtig te gaan bewegen, tot de achter in de tel hangende drums invallen. Het is relaxt, dub, je verlangt naar een trekje, de zon en een glas koud bier. IJskoud. Fijne plaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s