The Cribs – Night Network

The Cribs zijn terug, en hoe! Op het achtste studioalbum Night Network lijken de drie broers uit Wakefield, West Yorkshire zichzelf te hebben heruitgevonden. De band is sowieso lastig ‘in een hokje’ te plaatsen. Even googelen en termen als post-punk, indie, rock en britpop vliegen je om de oren. Voor Night Network lijken de termen rock en britpop het meest relevant. Het album is veel toegankelijker dan voorgaande albums en zal daardoor wellicht een breder publiek aanspreken. Niet dat het nu direct een middle of the road album is, maar het is duidelijk herkenbaar als Brits, maar ook als The Cribs.

Door: Ronald Houtman

Dat deze nieuwe weg ook door de band zelf zo wordt gezien, bewijst het openingsnummer Goodbye. Het is duidelijk een afscheid van het oude en een blik naar voren op de onbekende toekomst. Maar ook is het een schitterende, melodieuze opmaat naar de rest van het album.

Het daarop volgende nummer, Running Into You, werd al uitgebracht als single en is een prima opvolger na Goodbye. Eigenlijk gewoon The Cribs zoals we ze kennen, inclusief het ‘net aan’ halen van hoge noten. Dit bijna handelsmerk van Gary Jarman horen we ook terug in Siren Sing Along, In The Neon Light en Screaming in Suburbia. Dit laatste nummer is wederom een goed in elkaar gezet nummer, waarbij opvalt dat de jongens de rust hebben om het nummer op te bouwen, iets wat in het oude werk nog wel eens ontbrak.

Met de vierde track, Never Thought I’d Feel Again, wordt de opmaat gezet naar het middengedeelte van het album. Geen spectaculair nummer, maar muzikaal een mooie opvolger van de voorgaande twee voorgaande tracks. En dan…een fade-out? Even terug naar de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

Bij het begin van het volgende nummer wordt duidelijk dat de fade-out gewoon klopt. Deep Infatuation heeft een duidelijke eighties-sound, inclusief voortkabbelende gitaar die de gehele melodielijn kracht bij zet. De volgende twee tracks, I Don’t Know Who You Are (met een gastrol – ook in de video – voor Sonic Youth’s Lee Ranaldo) en She’s My Style zijn beiden typisch The Cribs maar blijven toch niet echt hangen. Ze passen op de plaats waar ze op het album staan, en de laatste minuut van I Don’t Know Who You Are is echt schitterend!

Met Under The Bus Station Clock wordt al langzaam naar de afsluiting van het album toe gewerkt. Het is een goede opmaat naar het volgende hoogtepunt van het album: The Weather Speaks Your Name. De eerste drie minuten zijn bijna gevoelig, voor zover dit bij The Cribs van toepassing is. Dan volgt er een verrassende melodiewisseling die prima past. Hoe verrassend is het dat de volgende track, Siren Sing Along, gewoon vrolijk is. Ook hier valt weer op dat de broers de tijd nemen om het nummer op te bouwen.

De een-na-laatste track, Earl & Duke, pakt qua sfeer en sound de draad van Goodbye weer op. De mooie, bijna breekbare gitaarriff zorgen ervoor dat het nummer heerlijk doorkabbelt, wat mij betreft duurt het nummer een half uur. Met In The Neon Light is de cirkel rond. Een waardige afsluiter die qua sfeer eigenlijk het gehele album in het klein is. Maar tegelijkertijd ook een echt slot van het album vormt.

Met Night Network lijken The Cribs een nieuwe weg in te slaan. Was het op 24-7 Rock Star Shit (2017) nog stevig en hier en daar wat ongeorganiseerd, Night Network grijpt meer terug op de stijl die al met In the Belly of the Brazen Bull (2012) en For All My Sisters (2015) werd ingezet. Maar met dit nieuwe album zijn The Cribs een iets meer mainstream weg ingeslagen. Hier en daar wordt wat geëxperimenteerd met een andere sound en dat bevalt eigenlijk prima. Vooral de rust die de band neemt om nummers op te bouwen valt op. Daarbij is Night Network ook als album een mooi afgerond geheel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s