Tom Vek – Luck

Thomas Timothy Vernon-Kell alias Tom Vek is een laptop-artiest uit Londen die al ruim tien jaar thuis in zijn eentje zijn muziek in elkaar fröbelt. Garagerock for the pro-tools generation, noemt hij het, en dat is een rake typering. Met het uiterlijk van een nerd met brilletje en strak gekapt stijl haar doet hij in alles aan Thomas Dolby denken. Ook Vek gebruikt veel elektronica. De baslijnen zijn dominant en zijn nummers vaak onweerstaanbaar dansbaar. En net als bij Dolby hangt er een ongemakkelijke sfeer in het wereldje dat Vek in zijn muziek creëert. Maar Vek is daar extremer en consequenter in dat het voorbeeld uit de jaren tachtig. Zijn teksten zijn cynisch, opstandig en boos.

Luck is de derde plaat van Tom Vek in krap tien jaar. Zijn debuutplaat We Have Sound met een paar geweldige aanstekelijke singels als C-C en I Ain’t Saying My Goodbyes bracht hem direct op grote festivals zoals Lowlands, waar hij één van de leukere ontdekkingen was van editie 2005. De opvolger Leisure Seizure liet lang op zich wachten en viel wat tegen omdat Vek koos voor een toegankelijker geluid. Hij leverde daarmee in aan originaliteit en daarmee verdween ook een deel van de charme.

Een geweldige zanger is Vek niet. Zijn beperkte bereik moet hij compenseren met inzet en verleidelijk simpele melodieën. The Girl You Wouldn’t Leave For Any Other Girl op Luck is een goede illustratie dat je ook geen geweldige zanger hoeft te zijn om frustratie effectief over te brengen.

De charme is weer helemaal terug op Luck. Laat je niet in de luren leggen door de weerbarstige opener How Am I Meant To Know. Want evenals de aangename duistere sfeer zijn de gedrevenheid, het experiment, de eigen sound, vette baslijnen (A Mistake) en de uitnodigend dansbare repeterende beats allemaal weer aanwezig. Een heerlijke plaat om in diep duistere nachten aan het depressieve hart te drukken.

Een gedachte over “Tom Vek – Luck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s