Beaty Heart – Mixed Blessings

We zijn er inmiddels wel aan gewend dat bleke blanke jongetjes de meest tropische klanken kunnen produceren. Vampire Weekend gaf het voorbeeld en Beaty Head borduurt daar onmiskenbaar op voort. Josh Mitchell, Charlie Rotberg en James Moruzzi zijn drie verwende snotjongens uit Zuid-Londen. Ze komen uit Engelse middenklassegezinnen waar ze al snel iets raar vinden ruiken en ze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vasthouden aan tradities als Sunday Lunch en High Tea. Maar deze weirdos zijn gaan studeren in de grote stad en zoeken daar het leven op in de nieuwe hippe wijken van de grootstad. Daar komen ze onwillekeurig in aanraking met tropische invloeden: caraïbisch eten, mensen uit alle windstreken. En al zien zij het zelf niet zo, dat moet ze onbewust stevig beïnvloeden en klinkt door in hun muziek.

Beaty Heart brengt alleen een meer up to date versie van een mix van tropische invloeden in westerse muziek. Deze jongens gebruiken een breed spectrum aan instrumenten; van Afrikaanse duimharp tot dj-technieken, drummachines, veel percussie en samplers. Op hun debuutplaat Mixed Blessings mixen ze letterlijk en figuurlijk het mooiste van al die muziekstromingen en instrumenten tot een eigen geluid. De vindingrijkheid spettert er vanaf. Je hoort er aan af dat het niet te bedacht is, maar deze jongens gewoon ongecompliceerd op het gevoel doen wat ze leuk vinden. Dat slaat aan in het arty-wereldje van Londen en levert ze veel aandacht op.

Mixed Blessings is een aanstekelijke zomerse plaat met 13 vrolijke liedjes met kleurrijke titels als Kanutes Coming Round, Yadwighas Theme en Lekka Freakout. De nummers lopen uiteen van hitgevoelig dansbaar via luisterliedjes tot en met pretentieus klinkende filmmuziek (in Muti hoor je zelfs een spinnende kat optreden). Het gebrek aan richting is het enige minpunt van deze hartstikke leuke feestplaat.

Zie drie Londense weirdos in actie met Seafood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s