Jagd – Talking To Yourself To Others

Nanne van der Linden bijt ons haar teksten toe op het debuutalbum van Amsterdams Jagd Talking To Yourself To Others. Ze klinkt continu verbeten, nijdig… pisnijdig. Misschien zingt ze zo de frustratie van zich af over het feit dat het voor bands nu moeilijk is aandacht te krijgen en vast te houden. En voor ons natuurlijk ook over het feit dat we vier jaar hebben moeten wachten op het debuut van Jagd, die beloftevolle Nederlandse band waar je vast al wel eens van hebt gehoord.

In 2016 kwamen ze al bovendrijven in een bandcompetitie, een jaar later speelden zo zo onderhand overal tijdens de Popronde en mochten ze hun opwachting maken op Noorderslag. Dan sta je al op de rand van de vulkaan, als Nederlands bandje. In elk geval is alles dan gereed om met een goede plaat echt impact te hebben. Dat kan dan nu van start, midden in een coronapandemie.

Maar laten we het daar nu even niet over hebben; Jagd maakt de belofte waar op Talking To Yourself To Others. De plaat staat vol energieke, vierkante en rete strak gespeelde indierockhitjes, allemaal met stevige teksten – luister bijvoorbeeld maar eens naar Violins – en goede melodieën. De voordracht van Nanne van der Linden is een troef die steeds volop wordt uitgespeeld, en terecht. Samen met Timo Mes, Jos Neering en Thom Schotanus is door de jaren een hecht collectief gegroeid, ideaal om de pompende steeds-met-het-gas-erop gitaarsongs van Jagd, met de impact die daar om vraagt, uit te kunnen voeren.

De energie staat steeds op tien, de band stuwt voortdurend. Enkel Fury klinkt even niet zo gejaagd. En hoe knap het ook is, hoe knap de nummers ook worden uitgevoerd, het debuut van Jagd mist een adempauze, een beetje lucht. Te veel nummers bewegen allemaal in hetzelfde opwindende energielevel en ook de lengte verschilt nauwelijks; het zijn allemaal iets uitgesponnen songs, nooit is het als een effectieve punkrocksong afgemeten en recht op z’n doel af. Dat is het enige dat tegen dit bijzonder knappe en lekker klinkende debuut is in te brengen. Het doet hoe dan ook uitkijken naar het moment dat we weer mogen: want de energie van Jagd smeekt gewoon om een livepodium.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s