Mikael Tariverdiev – Visions In Black And White

Visions in Black and White is een verzameling zeldzame jazz- en geïmproviseerde thema’s van een van de grootste Russische filmcomponisten, Mikael Tariverdiev (1931-1996). Veel van de composities kunnen worden omschreven als jazz. Aangezien dit genre in de Sovjet-Unie officieel niet bestond, kunnen we veronderstellen dat ze waarschijnlijk niet zouden hebben bestaan buiten de context van een filmscore. Gelukkig is het Tariverdiev gelukt om in dat kader zijn visie en levenslange liefde voor improvisatie op te nemen. Zijn weduwe, Vera Tariverdiev, heeft samen met Stephen Coates de originele banden uit hun appartement in Moskou gebruikt voor deze door hen geproduceerde uitgave. 

Van sommige nummers is het gemakkelijk voor te stellen dat ze zijn gebruikt voor een film (Theme From Olga SergeevnaSunlit Pavement). Andere, zoals Visions, getuigen meer van zijn liefde voor improvisatie en zijn minder toegankelijk voor de argeloze luisteraar. In een interview verklaarde zijn weduwe dat Tariverdiev niet van jazz hield. Wie deze plaat luistert zal dat verbazen. Mikael Tariverdiev was niet alleen dol op jazz – nee, hij was een geweldige jazzmuzikant. Blijkbaar was de indoctrinatie in de Sovjet-Unie zo vergaand, dat hij eenvoudigweg niet kon geloven dat hij jazz speelde.  

Nou, wie Visions In Black And White luistert kan dat wel degelijk. Neem de wilde saxofoon op Black And White, of de aarzelende bas op In Search For A Theme, dat door de intro doet denken aan Jaco Pastorius. Over fenomenaal snarengepluk gesproken, het album gaat van kiet met het fantastische Playing Together, waarvan de titel een perfecte samenvatting is van wat de luisteraar krijgt voorgeschoteld. Dat het merendeel van de nummers instrumentaal is, wordt benadrukt door het enige nummer met zang, Moscow, waarop die stad in het Russisch wordt bezongen. Doordat ik geen Russisch spreek, geeft het een exotisch tintje aan het van zichzelf al overheerlijke nummer.  

Visions In Black And White wordt afgesloten met het nummer All This Jazz, dat een showcase is voor jazzmuziek en een afsluiter die het album goed samenvat, dan wel een aankondiging van wat volgt voor wie de repeatknop heeft ingedrukt. Ondanks dat er meer compilaties zijn van Mikael Tariverdievs werk, is Visions In Black And White een mooie aanvulling, die menig jazzliefhebber zal kunnen bekoren. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s