Film & TV

‘Wat moet je daar nou mee?’ Het is een vraag die wel eens gesteld wordt door visite die -niet besmet door het vinylvirus- een blik werpt op mijn platenkast. Naast opmerkingen als ‘je kunt dat toch ook downloaden/beluisteren via Spotify?’ Opmerkingen die ik dan maar minzaam slik. Heer, vergeef hen…

Alhoewel er misschien toch iets voor te zeggen valt, zeker wanneer je de 7”s in de platenkast in ogenschouw neemt die zelden of nooit in ‘heavy rotation’ gaan. Zoals de niche die gevormd wordt door de afdeling ‘Film & TV’. De afgelopen decennia is een deel daarvan slechts één keer uit de kast gehaald. Voor een DJ-set bij een feestje van cinefielen die meer interesse bleken te hebben voor de aanwezige drankvoorraad dan voor de toepasselijke plaatjes. Toch wordt deze kleine maar fijne collectie bij tijd en wijle uitgebreid met een plaatje dat voor een Aha-Erlebnis zorgt. Voor wie nog niet de gezegende leeftijd van 50+ heeft bereikt of het Duits niet machtig is: jullie mogen hier stoppen met lezen, want mogelijk zegt het volgende jullie he-le-maal niks.

Geboren en getogen in het door Randstedelingen nog altijd abusievelijk voor cultureel Ground Zero gehouden Limburg, groeiden wij Limbabwanen op met een dieet van Nederlandse. Belgische én Duitse tv-zenders. De Duitse tv was in mijn kortebroekenjaren een onuitputtelijke bron van kindervreugd, met tv-series als Raumschiff Enterprise’ (Star Trek), ‘Der Kommissar’, ’Zorro’, ‘Bonanza’  ‘Wickie de Viking’, ‘Ivanhoe’ en ‘Pippi Langstrumpf’ (Pippi Langkous), allemaal perfect nagesynchroniseerd, waardoor je niet beter wist dan dat deze series uit een Duitse koker kwamen. Ook ‘Flipper’ en ‘Lassie’ passeerden wekelijks de revue, twee dieren zó intelligent dat ze anno 2020 moeiteloos een gooi naar het Amerikaans presidentschap zouden kunnen doen. Voor peuters en andere broekschijters was er ‘Ute, Schnute, Kasimir’ en de tekenfilmserie ‘Paulchen Panther’ (de Roze Panter). Logisch dus dat de bijbehorende titelmuziekjes zich -naast een te koesteren plek in mijn geheugen- ook een weg hebben gebaand naar mijn muziekcollectie. Inclusief de theme-tunes van in mijn jonge jaren razend populaire tv-series als ‘F.B.I.’, ‘M*A*S*H*’, ‘The Persuaders’, ‘Kojak’, ‘Magnum P.I.’, ‘The Rockford Files’, ‘The Streets of San Francisco’, ‘Batman’, ‘Starsky & Hutch’’, ‘Dallas’, ‘Dr. Who’, ‘Baretta’, ‘Happy Days’ , ‘Charlie’s Angels’ en meer.

Films als ‘Jaws’, ‘Das Boot’, ‘The Deerhunter’, ‘2001: A space odyssey’, ‘Star Wars’, ‘Deliverance’ (de duellerende banjo’s! ‘Squeal little piggy’, iemand?) en ‘Papillon’ staan muzikaal gezien gebroederlijk naast wat filmthema’s die door regisseur John Carpenter persoonlijk zijn gecomponeerd, zoals ‘Escape from New York’ (in mijn geval het verDuitste ‘Die Klapperschlange’, oftewel een verwijzing naar hoofdpersonage Snake Plissken) en Blaxploitation-muziek ‘(‘Shaft’, ‘Cleopatra Jones’, ‘Gordon’s War’, you name it). Nederlandse waar op dit gebied? Van het grote doek onder andere ‘Turks Fruit’, ‘Help, de dokter verzuipt’, ‘Spetters’. Van het kleine scherm onder meer ‘Pipo de clown’, ‘Paulus de boskabouter’, ‘De Fabeltjeskrant’ (tegenwoordig in papieren versie als ‘Gezond Verstand’ in sommige brievenbussen gemikt…) en ‘De Bereboot’. Uiteraard mag ook wat softporno muzikaal gezien niet ontbreken. ‘Angelique’, ‘Histoire d’O’, ‘Emmanuelle’, ‘Vampyros Lesbos’, aangevuld met dijenkletsers als ‘Gert Wildens Schulmädchen Report’ en pikant gevrij in eender welke wei op muziek gezet door Gerhard Heinz, zoals ‘Geissel des Fleisches’. En welke oudere jongere is er niet plaatselijk groot geworden met Bo Derek in ‘10’ en de onderliggende ‘Bolero’ van Ravel?

DJ 45Frank

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s