Eels – Earth To Dora

Eels is het steeds veranderende project van singer / songwriter E (Mark Oliver Everett). Sinds het debuut, Beautiful Freak uit 1996 heeft hij 12 studioalbums uitgebracht. Earth To Dora kwam grotendeels tot stand vlak voordat de pandemie die alles veranderde uitbrak. E hoopt dat de nummers op de een of andere manier rustgevend zijn. Slechts één nummer werd opgenomen tijdens het begin van de coronapandemie, Are We Alright AgainHet beschrijft een soort quarantainedagdroom en is één van de aardigste nummers van het album. Terecht dus, dat dit nummer als single is verschenen. 

Earth To Dora opent met Anything for Boo en is net als eerdergenoemde single goed te pruimen. De xylofoon op de achtergrond doet enerzijds wat kinderlijk aan, maar dat is wel geruststellend. Met Are We Alright Again raakt E een gevoelige snaar, want het doet ons heel erg denken aan de nummers op het debuut. Erg Eels dus, en dat roept gevoelens die raken aan melancholie op. Nu is dit nummer daar toch al van, want het is duidelijk bedoeld als opsteker. Het geldt voor meer nummers, ook al is het tegendeel soms ook het geval. Het zit E niet altijd mee in het leven en daar schrijft en zingt hij openhartig over, zoals bijvoorbeeld op Are You Fucking Your Ex, waarvan de titel weinig te raden over laat. En zo verhaalt Earth To Dora over de ups-and-downs in het leven, zoals we eigenlijk wel gewend zijn van Eels. 

Of Unsent Letters staat wederom bol van de melancholie. Onder begeleiding van zacht gitaarspel en strijkers blikt E terug op gelukkiger tijden waarin hij liefhad en geliefd werd. Op OK praatzingt hij op Lou Reed-achtige wijze, terwijl hij relativeert: got hurtso whatthat’s just how it goesHet staat in schril contrast met Baby Let’s Make it Real, dat een meer uptempo liefdesliedje is en waarop E veel krachtiger klinkt.  

Earth To Dora is een verzameling heerlijke luisterliedjes, die aan de ene kant soms wat voortkabbelt, maar aan de andere kant wel garant staat voor relaxt luisterplezier. Ik was Eels enige tijd uit het oog verloren, maar door Earth To Dora ben ik weer bij de les, want deze plaat appelleert aan een liefde voor Eels die stamt uit de jaren-90 en maakt dat ik mij bij vlagen weer zorgeloos melancholisch voel. En dat voelt goed, zeker in dit jaargetijde, zeker in deze vreemde periode. 

Een gedachte over “Eels – Earth To Dora

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s