Luka – First Stepts of Letting Go

Wie een beetje bijhoudt wat er op de Rotterdamse podia gebeurt, heeft misschien al wel eens eerder gehoord van Luka. Achter die naam gaat het 27-jarige in Rotterdam woonachtige talent Lisa Lukaszczyk schuil. Zij studeerde songwriting in Rotterdam, bouwde daar een netwerk op van vrienden en muzikanten waarmee zij graag werkt. In 2018 resulteerde dat in een zelf uitgebrachte ep Welcome, Generation Everything en heel wat optredens waar ze blijkens de verslagen in de pers indruk maakte. Nu is het tijd voor het eerste volwaardige album, First Steps of Letting Go.

Lees ook het interview met Lisa Lukaszczyk: Luka kiest haar intuïtie als kompas

Uit de tien nummers op de plaat spreekt een liefde voor minutieus geschreven en gearrangeerde liedjes, tot op het detail uitgedacht en prachtig verzorgd gepresenteerd. Een liefde ook voor goed klinkende elektronica. Dat laatste zal ook niet vreemd zijn aan Luka’s nauwe samenwerking met Wannes Salomé, wiens kunsten je ook terughoort in Klangstof. De liedjes van Luka zijn deels minimalistisch van aard. Single Numbers bijvoorbeeld, waar het refrein is opgebouwd uit een paar akkoorden op een synth die afgebeten worden gespeeld. Het doet sterk denken aan Sylvan Esso. Met die Amerikaanse genregenoot heeft Luka ook gemeen dat haar electropop swingend is maar nooit uitnodigt tot orgastisch dansen. Altijd is er een spanningsveld. Met de onderliggende serieuze of melancholieke sfeer. Maar vooral in de opbouw van de liedje die kan aanzetten tot bewegen, maar niet naar een absolute climax doorzet. Luister naar het uittro van Nightcap voor een voorbeeld hiervan.

Naast de electropop waarin synths en beats het geluid domineren, zijn er liedjes waarin een volledige band met drums en gitaren lijkt los te gaan. Dat zijn nummers die knap aanzwellen in volume en emotie, met First Steps en vooral Nocturnal Animals als prominente voorbeelden. Die twee stijlen – enerzijds nummers met meer traditionele rock-eigenschappen en instrumentarium en de electropop – vormen een mooie en boeiende afwisseling op het album. Luka blijft verrassen. Luister naar Underwater bijvoorbeeld, waarin een afgebeten slag op een gitaar een spannend contrapunt vormt in het huppelende nummer. Dat effect wordt op de spits gedreven in Nocturnal Animals, de dynamische rockuitspatting op het album.

First Steps of Letting Go is een ronduit indrukwekkend debuut van een eveneens indrukwekkend talent. Gewoon uit Rotterdam. Prachtige liedjes zoals afsluiter Anywhere gaan hand in hand met vrolijk stemmende zoals Tiptoe. En altijd is de productie tot in de puntjes verzorgd en zeer aangenaam klinkend. Ronduit prachtig. Ga vooral kennismaken met Luka.

3 gedachtes over “Luka – First Stepts of Letting Go

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s