Cults – Host

Het indie-popduo Cults uit New York bestaat tien jaar en met Host brengen ze hun vijfde album uit. Waren op het debuutalbum uit 2011 nog met name zoete liedjes met een 60’s twist te horen, Host klinkt een stuk moderner. Met name het gebruik van synths heeft de overhand genomen. Liefhebbers van The Cardigans en in mindere mate Asteroid Galaxy Tour zullen Host waarschijnlijk wel weten te waarderen. Zelf balanceer ik nog op het slappe koord tussen, lekker leuk zomerplaatje en toch wel veel van hetzelfde.

Cults opent sterk met het nummer Trials. Zware drums en een stevige bas zorgen voor een fijne beat. Daaroverheen meandert de enigszins hese zangstem van zangeres Madeline Follin, percussie en synthesizerklanken vlinderen daar weer door heen. Vioolklanken aan het begin en het eind van het nummer geven extra cachet. Met 8th Avenue wordt prima doorgepakt. Heerlijke bas en een fijne, triphop achtige melodie, zou wat mij betreft een prima single zijn. Hetzelfde geldt voor Spit You Out dat lekker 80’s aandoet en ook No Risk blijkt een prettige oorwurm nadat het na een rustige start meer up-tempo wordt. Het bevat bovendien een aangename bridge met soundscapes en gesproken tekst. Vervolgens komt de klad erin. De ballads Working It Over en A Purgatory halen de vaart eruit. Met het kraut-popachtige Honest Love wordt vlak voor het einde mijn aandacht weer herwonnen en ook afsluiter Monolithic wakkert het vuur dat met het openingstrio van de plaat in mij is ontstaan weer enigszins aan.

Het probleem met Host is dat sterke nummers worden afgewisseld met langdradige niemendalletjes, die het goed doen als loungy achtergrondmuziek in een hippe koffietent, maar tekortschieten voor wanneer men zich eens even lekker wil onderdompelen in een fijne plaat. Jammer, want toen Cults de 60’s underground pop nog omarmde als thema, lukte dat wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s