Fink – Resurgam

Resurgam is het zesde album van Fink en na het succes van voorganger Hard Believer ligt de lat hoog. Heel hoog. Dat we mede dankzij het niet onsmakelijke tussendoortje Fink’s Sunday Night Blues Club Vol.1 inmiddels met smart op een nieuw album zaten te wachten maakte Fink de pis gelukkig niet lauw.  

Resurgam is net als Hard Believer een groeibriljant. Het is een plaat die zich niet in een keer laat vangen. Het album staat bol van experimenten en ligt weliswaar in het verlengde van zijn voorganger, maar is toch vernieuwend, want er gaan diverse luisterbeurten aan vooraf, voordat individuele nummers beklijven. Samen met bandleden Tim Thornton (drum, gitaar) en Guy Whittaker (bas) heeft Fink weer gezocht naar onontgonnen gebied om heerlijk buiten de lijntjes te kleuren. Dit wordt direct duidelijk door het openings- en titelnummer, dat begint met onheilspellende drums, en een ijl basloopje. Het nummer dat bijna negen minuten duurt is zeker gezichtsbepalend, maar niet per se representatief voor wat volgt.  

Net als Hard Believer telt Resurgam tien tracks, maar het is – ook na diverse luisterbeurten – harder werken voor de luisteraar. In eerste instantie lijkt het alsof de nummers in elkaar overvloeien. Zo eindigt het openingsnummer in een blur, waaruit Day 22 logisch lijkt voort te vloeien, met een pompende, enigszins funky bas. En ook het derde nummer, Cracks Appear, lijkt na een uitdijende apotheose van Day 22 een logisch vervolg. Pas op Word To The Wise wordt de luisteraar door een summier pianospel weer gesommeerd bij de les te blijven. En terecht, want het blijkt een melancholische tranentrekker voor wie er gevoelig voor is. Noemenswaardig is ook Godshead, dat laag voor laag wordt opgebouwd, hoewel het net als de overige nummers per saldo slow/mid-tempo blijft, om vervolgens uit te doven als een kaars in de regen, terwijl we enigszins onbevredigd achterblijven en ons afvragen hoe de extended version mag klinken. Wordt hopelijk vervolgd met een 12”… 

Toch kunnen we niet anders dan concluderen dat Resurgam onder de bezielende leiding van producer Flood, die we kennen van o.a. U2, The Killers, Warpaint en PJ Harvey, is uitgegroeid tot een spannend album met een indringend geluid. Loodzware drums, diepe bassen, fijne gitaren, maar vooral de stem van singer-songwriter Fink, maken het luisteren de moeite meer dan waard. Fink flikt het weer. Kortom, Resurgam is gewoon weer een indrukwekkende plaat! 

2 gedachtes over “Fink – Resurgam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s