Bark Psychosis – Hex

Heruitgave van het album dat door sommigen wel wordt gezien als de start van wat post-rock is gaan heten. Graham Sutton, Daniel Gish, John Ling en Mark Simnett werkten begin jaren negentig bijna een jaar aan dit album. Ze namen het op in een geïmproviseerde studio in een kerk in de Londense wijk Stratford. Die ambiance verklaart voor een deel de sound van de plaat. Daarnaast verrichte de band baanbrekend werk in het gebruik van computers. Ze speelden ze erop los in de kerk en haalden de delen in een studio weer uit elkaar. Ook lopen samples mee in de composities. Zo ontstond een plaat met een voor die tijd onderscheidend geluid die in 1994 werd uitgegeven; op dat moment was de band in de toenmalige bezetting al uit elkaar gevallen.

Hex telt zeven lange slepende ingetogen composities waarin wordt gespeeld met het herhalen van thema’s en sferen. Nu wordt de plaat door critici bejubeld en gezien als een van de beste post-rock platen die bovendien hielpen te definiëren wat post-rock nu eigenlijk is. Deze heruitgave bedient met name de fans van dit genre die niet eerder de kans hadden deze plaat in hun bezit te krijgen.

Bark Psychosis bestaat nog steeds maar is onder leiding van Graham Sutton nu meer een project waarin met wisselende bezettingen wordt gewerkt. Sutton doet veel productiewerk en heeft daarom nauwelijks tijd om met Bark Psychosis actief te zijn. IN 2005 verscheen het laatste nieuwe werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s