Wire – Silver/Lead

Wire viert zijn veertig jarig bestaan met de release van hun zestiende album Silver/Lead en een uitgebreide wereldtour. Het album was al klaar toen MuziScene pak weg een jaar geleden Wire’s voorman Colin Newman sprak in Amsterdam. Hij legde uit dat de band in relatief korte tijd drie albums uitgeeft en dat zoiets tegenwoordig zorgvuldige planning vergt om er bijvoorbeeld zeker van de zijn dat vinyl klaar is op de releasedatum. Uit die benadering spreekt de zakelijke benadering die Newman en zijn band uit ervaring na veertig jaar zich eigen hebben gemaakt. Muziek maken als een bedrijf.

Niets is daarvan terug te horen op Silver/Lead. Dit zou, in vergelijking met de twee voorgaande platen, het album worden waarop de nieuwe gitarist en jonkie in de band Matthew Simms. Maar ook daar valt niet heel veel van te merken, of het moet de ronduit melodieuze inslag zijn van de tien nummers op de nieuwe plaat. De unieke sound van Wire is behouden gebleven evenals de eigen klankkleur van de liedjes. Silver/Lead is een melancholisch album waar de ritmes bij voortduring getemperd blijven; het klinkt als een overpeinzing van veertig jaar vooroplopen in de punky artrock.

Op Silver/Lead pakt Wire op zijn meest toegankelijk uit met pakkende nummers die zich doorgaans eens aan gewone songstructuren houden met aansprekende hooklijntjes op gitaar. Maar ook met de altijd aanwezige gruizige nasale gitaren en wat elektronica voor de sfeer. De plaat staat vol sterke nummers als This Time, An Alibi en bijna akoestisch titelnummer Silver/Lead. Alleen in Short Elevated Period zet de band vaart en horen we Wire zoals we ze live kennen: oorverdovend hard. En als je kwaad wilt dan kun je kritisch opmerken dat Wire niet meer tot de avant garde behoort en voortborduurt op ouder werk. De laatste drie platen lijken dan ook veel op elkaar, maar zijn ook alle drie in hun genre van grote kwaliteit.

Benieuwd of de Engelsen het tempo erop houdt, na drie puike platen in amper drie jaar, of dat het een eindsprint blijkt te zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s