Porches – Pool

Achter Porches gaat Aaron Maine schuil. Zo’n eenpitter die helemaal eenzaam in zijn appartement in Manhattan nummers in elkaar zit te knutselen. Live laat hij zich door een band bijstaan, met daarin Greta Kline, bekend van Frankie Cosmos – ook te zien in onderstaande video. Pool is inmiddels zijn tweede plaat en die wordt nu door Domino opgepikt. Het lijkt bedrieglijk easy listening, de zwoele door synths gedomineerde disco van zijn hand. Maar altijd zijn er elementen die de idylle doorbreken: scherpe sounds en dissonanten en die houden de plaat spannend.

De twaalf puntige liedjes klinken allemaal even warm en zachtaardig, soms aangenaam ingekleurd met een pittige baspijn of tokkelende gitaren. Soms neigt het naar minimalistische knoppendraai-dance zoals we dat kennen van Jamie XX of Sylvan Esso; luister bijvoorbeeld naar Shape of het sterke onderkoelde openingsnummer Underwater. Die afwisseling maakt Pool een leuke plaat.

De sterkste nummers volgen achterin de plaat, zoals Glow en Car, twee nummers met een vleugje indie en op een wat hoger maar nog steeds swingend tempo. Zwakker zijn de liedjes waar Maine zijn zanglijnen onderbouwt met een keyboardlijntje dat precies zijn stem volgt, zoals in Mood. Een beetje een zwaktebod, en het wordt in die nummers direct stukken spannender als de zang en de begeleiding elk een eigen weg zoeken.

De zang van Aaron Maine doet bij vlagen denken aan Tom Vek. Slepend gaat hij van woord naar woord, soms met kopstem. De autotune wordt af en toe met positief effect ingezet; dat past wel in dit genre. In het lekker dansbare Hour wordt hij bijgestaan door een vrouwelijke stem en dat voelt dan als een frisse wind. Want die ietwat lijzige voordracht en de door de bank genomen vooral zoete muziek zonder uitspattingen, zorgen er voor dat je je al aardig voldaan gaat voelen nog voor alle 12 de liedjes zijn beluisterd.

2 gedachtes over “Porches – Pool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s