Checklist # 5

Wekelijks verschijnen er tientallen nieuwe albums die de moeite waard zijn om te ontdekken. MuziScene doet vooronderzoek. Dit is jouw huiswerk voor komend weekeinde.

Roufaida – Roufaida
Rotterdamse singer-songwriter Rouffaida heeft Marokkaanse roots. Dit is goed te horen op haar titelloze debuut ep, waarop ze middels een zevental nummers verbinding legt tussen westerse indiepop en riffijnse en arabische muziek. Behalve haar stem en akoestische gitaar staat de guembri, een Marokkaans snaar- en percussie-instrument centraal in haar muziek. Ze zingt afwisselend in het Engels en het Berbers terwijl bezwerende beats haar soms mysterieuze maar altijd aanstekelijke liedjes versterken. Door op muzikale wijze de scheidslijn tussen genres en culturen te verkennen, slecht ze op eenvoudige wijze grenzen. Want, zo stelt ze: hoe verschillend mensen ook mogen zijn, we zijn allemaal gelijk in ons verdriet, onze liefde en eenzaamheid. (For Farah Records)

Those Foreign Kids – Wrestlemania 
Wrestlemania is het derde album van het Amsterdamse noise-rock duo Those Foreign Kids. De zware gitaarriffs van Marijn Westerlaken, de beukende drums van Teun Heijmans en hun gedeelde falsetstem doen denken aan Ty Segal in topvorm. Het tweetal trad eerder op met onder andere Preoccupations, A Place to Bury Strangers, No Age en Gilla Band. Om uit te leggen dat My Heart Is A Lonely Place heeft de band slechts één minuut nodig terwijl slotnummer Tentacles zich uitstrekt tot ruim zes minuten. Beide zijn goede voorbeelden van de energieke garagerock en zware noise die Those Foreign Kids kenmerkt, al verdient het hele album een zorgvuldige luisterbeurt. (Geertruida / Vibe/Anti-Vibe)

The National – First Two Pages Of Frankenstein
We vallen in herhaling: The National valt in herhaling op hun nieuwe album First Two Pages Of Frankenstein. En bij sommige bands kunnen we dat prima hebben, maar het gebrek aan venijn en scherpte laat zich opnieuw voelen. Het wordt een beetje saai. En ook het op laten draven van een paar sterren voor een gastbijdrage (Sufjan Stevens, Phoebe Bridgers, Taylor Swift) brengt daar niet voldoende sjeu in. Maar dat melden we in de wetenschap dat er fans zijn die hier geen genoeg van kunnen krijgen en die moeten uiteraard dit album nu gaan checken. (4AD / Beggars)

Mood Bored – Bored
Het Nederlandse poplandschap heeft aardig want talentvolle bands – met vaak piepjonge muzikanten van een muziekopleiding – die leuke frisse radiovriendelijke indiepop produceren. Allemaal hebben ze wel iets dat er voor zorgt dat ze net boven het maaiveld uitsteken; een charismatisch frontmens, een verzameling prima liedjes en soms een combinatie daarvan. Eut, The Vices, Loupe, Pom… We kunnen er weer eentje aan dit rijtje toevoegen met Mood Bored die deze week debuteren met een ep’tje getiteld Bored. Het trio heeft al wat meters gemaakt met de Popronde en door in het voorprogramma te staan van verwant Wolf Alice. De ep telt maar liefst zeven liedjes die druipen van de melancholie en een adolescente mix van angst en zin voor avontuur. Vrolijk of stemmig klinkt het steeds hartstikke goed, maar zou nog baat hebben bij een goeie scheut eigenzinnigheid. In de gaten houden dus, want wie weet zit dat er in. (Mattan Records)

Baby Rose – Go
Voor liefhebbers van de zwoele dansvloer en r&b met de voeten in een soulvolle geschiedenis: Baby Rose zingt ongekend soepel door een verzameling warmbloedige liedjes. Diepe bassen, flexibele ritmes en een bijzondere stem. Gewoon mooi. Voor je romantische avondjes. (Secretly Canadian)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s