Ploegendienst – Ik

Half zes, half zes, veel drugs, geen stress. Half zes half zes veel drugs, veel seks‘. Er bleek nog wat geld over in de bandpot van zelfverklaard ‘100 % anti alles-band’ Ploegendienst. En dus trokken ze midden in de winter naar een eiland en richtten in het dorpshuis van Camping Stortemelk een studiootje in. Vier dagen vol gaan en kijken wat het wordt. En wordt het niks hebben ze in elk geval een leuke vakantie gehad. 

We kunnen nu onze oren laten uitspuiten met het resultaat van vier dagen muziek maken door Ray Fuego, drummer Bram (Malle Pietje en de Bimbo’s), bassist Bastiaan (Mich) en gitarist Michiel (Firestone). Elf liedjes in 18 minuten. En dan weten we genoeg, niet? Het is pure punk. Bam, zie het treffende artwork van beeldend kunstenaar Rafael Rozendaal. En 18 minuten zijn genoeg hoor; de plaat houdt precies als je gaat verlangen naar een rustpauze op.

De vier vliegen er alle 18 minuten vol in. Steeds het gaspedaal ferm plankend, drums, veel ruige gitaren, beukende bas en drums. Snelle pogo-vragende ritmes. En de furieuze zang van de frontman die zijn prachtige teksten die soms mikken om ons een stevige klap voor de kanis te verkopen, dan weer eens met humor kietelen om een glimlach los te maken: ‘Peperdure re-gen-jas! Veel te grote kle-ding-kast!‘ Alleen Maneschijn wijkt een beetje af omdat het tempo even iets mag inzakken en de track collegerock-achtig gaat klinken. Voorts laat Ploegendienst de wurggreep om je keel geen moment los.

Van iconische proporties is toch de track KZEGGWN. Naast de stuiterende begeleiding en de sterke melodie zit ‘m dat natuurlijk weer in de teksten. ‘Ik wil niet klagen hoor, kzeggewoon‘ Ray Fuego zet er op lamlendige wijze tegenstellingen in op een rij: ‘Geil, ik ben super geil maar te lui om te trekken. Kwaad, ik ben kwaad, maar geen zin te vechten. Moe, ik ben moe, maar ik kan niet gaan slapen‘. En natuurlijk springt titelnummer Ik eruit. En lees er gerust een aanklacht tegen hedendaags egoïsme in: ‘Geef mij die spiegel aan, ben verliefd op mezelf. Hou jij de wereld maar, want ik heb mezelf. Ik, ik, ik, alles draait om ik‘. 

Ploegendienst op de camping: KZEGGWN is een Amsterdamse versie van wat Tramhaus presteert, en Ik een nummer dat aanschuift bij de energieke protestpunk van stadsgenoten Hang Youth. En dat is zo’n beetje het spectrum waarbinnen Ploegendienst zich beweegt, maar weer een heel eigen smoel geeft. Daarmee moet het een geheide festivalhit voor het nieuwe seizoen kunnen zijn. Snot voor je ogen, gaan in die pit. Ga ze opzoeken! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s